Broj 119
Početna > Putovanja > ROMANTIĆAN ODMOR

Kelebija

ROMANTIĆAN ODMOR

Ukoliko želite, bar za vikend, da pobegnete od gradske gužve i vreve, idealan izbor je Kelebija. Pored vožnje fijakerom, obilaska ergele i odlične hrane, potrebno je samo dobro raspoloženje da biste doživeli svoju vikend bajku

U prelepoj vojvođanskoj ravnici, svega osam kilometara od centra Subotice, već 16 godina tradicionalnim specijalitetima budi čula svojih gostiju nadaleko čuveni restoran Majur u Kelebiji. Poput panonske frajle, okupan sunčevim zracima, svako jutro sa turistima koketira novi objekat u sklopu restorana vila Majur. U svom asortimanu vila nudi 12 luksuzno opremljenih soba, četiri biznis apartmana, tri luks apartmana sa đakuzijem i VIP apartman u čijem sastavu je i kamin, pa se tokom svežih večeri može zapaliti i lagana romantična vatra.
  S obzirom na to da se ovo zdanje nalazi svega 250 metara dalje od ergele Kelebija, impresionira šetnja između prelepih cvetnih aleja i dugih drvoreda. Još jedan način da doživite prirodnu lepotu Kelebije svakako je vožnja fijakerom po uređenom parku ergele i prelepoj bagremovoj šumi. I dok kroz stakleni zid sale Potkovica posmatrate prelepe konje, vodič priča istorijat lipicanera, pokazuje paradnu opremu i kolekciju od preko 30 fijakera, čeza, saonica, karuca...
 
  Muzej kočija i čeza
  Priča počinje pre četrnaest godina, kada je ergela raspolagala sa svega nekoliko grla i par štala, a sada, na opšte raspoloženje gostiju, poseduje najveći broj lipicanera u Srbiji. Ergela nudi šest osnovnih linija pastuva, 12 rodova kobila, kao i konje za dresurno jahanje, za zaprežni sport i za rekreaciju. U ergeli Kelebija možete da uživate i u jedinoj srpskoj muzejskoj postavci kočija. Najstariji primerak u muzeju je kavaljerska kočija napravljena davne 1793. godine. Stigla je iz Mađarske, a kažu da su se u njoj po gradu šepurili ugledni momčići. Tu je i Viktorija, fijaker napravljen u radionici majstora Alojza Šlagbauera, a predstavlja pandan kočijama koje su se nekada vozile po ulicama Beča. Posebno mesto u muzeju pripada čezama.
  Za Vojvodinu je karakteristična takozvana visoka kočija - karuce, dok su za okolinu Beograda, južni deo Banata i južni deo Srema tipični duboki fijakeri. Na pašnjaku se ždrebe igra sa majkom, a nedaleko odatle iskusni instruktori pripremaju sve one ljubitelje konja koji žele da postanu dobri jahači. Prema tome, ukoliko želite bar za vikend da pobegnete od gradske gužve i letnje vreve idealan izbor je upravo Kelebija. Potrebno je samo malo dobrog raspoloženja i doživećete svoju vikend bajku.
 
  Raj za sve uzraste
  Pored ergele koja će vas osvojiti na prvi pogled, vila Majur gostima uz udoban smeštaj pruža i niz mogućnosti aktivnog odmora u svom velnes centru kao što su sauna, zatvoreni bazen, relaksaciona masaža, teretana... Za ljubitelje belog sporta od proleća do jeseni na raspolaganju su i dva teniska terena. Dok na terasi uživate u specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, uz muziku tamburaškog ansambla Hajo, posmatraćete šepurenje paunova, a u posebno ograđenom prostoru emue, labudove, zečeve, lame... Ukoliko planirate da na izlet krenete s decom, ne brinite se da će se mališani dosađivati u Kelebiji, jer će im na raspolaganju biti drveno igralište, zabavni programi, jahanje ponija i Happy-hop. Štaviše, ako se vaš mezimac uskoro sprema da duva svećice na torti, možete mu priuštiti i rođendansko slavlje u trajanju od četiri sata. Parovi koji su odlučili da stanu na ludi kamen, u Kelebiji mogu doživeti romantično venčanje i provozati se na čelu svadbene kolone u svečano ukrašenim kočijama.
 
  Svatovski fijakeri
  I danas su kočije i paradni konji glavni detalj na vojvođanskim svadbama. Skoro svake subote, pet kelebijskih kočijaša uprežu svoje čilaše i odlaze po mladu. I kod izbora svatovskih fijakera na ergeli postoji protokol. Svakog vikenda upravo iz ove ergele u svatove krene nekoliko kočija koje vuku lipicaneri. Mladu vozi beli fijaker sa belim konjima, mladoženju crne karuce, a kumove i roditelje - kočije. Ako se izabere stara diližansa, sa četvoropregom, onda kum mora dobro da odreši kesu. Kad lipicaneri voze svatove, kum može da zapoveda kočijašu kako konji da „igraju", kažu stari kočijaši na ergeli. Nevesta i mladoženja sednu u karuce, a konji krenu paradnim korakom. Iz ostalih kočija zaori se pesma tamburaša: „Metla nogu na potegu".