Broj 119
Početna > Zanimljivosti > RITAM KOJI POKREĆE

Salsa

RITAM KOJI POKREĆE

Ples je odličan vid rekreacije, a ako tome dodate oslobađanje samopouzdanja, osmeha i svih emocija koje su zapretene u vama, uživanje će biti potpuno

Salsa je miks karipskih i latino plesova, pa gde ćete više vrelog ritma i strasnih pokreta tela. Naziv ovog temperamentnog plesa, koji u prevodu znači 'začinjeni sos', potiče iz Španije.
U Sjedinjenim Američkim Državama prvi put su salsu počeli da igraju početkom šezdesetih godina 20. veka kada je primat držala rok muzika. S jačanjem latinoameričke zajednice i mešanjem portorikanske, kubanske i dominikanske kulture, došlo je i do nastanka različitih plesova, koji su i do danas izuzetno popularni. Fenomen salse dostiže vrhunac krajem '60-ih, kao izraz patnje karipskih emigranata koji su živeli u 'El Barrio' - latino četvrti u Njujorku. Latino i afrokubanskoj muzičkoj osnovi dodati su novi instrumenti kako bi se dobio jači zvuk nego što je son i istaklo bogatstvo binarnog ritma sa Kube, što je učinilo ovaj ritam veoma pogodnim za igru.

Škole salse
Kada je 1964. godine Dominikanac Džoni Pačeko osnovao diskografsku kuću Fanija rekords, pojavili su se vrhunski umetnici poput Ektora Lavoa, Tita Puentea, Vilija Kolona, Selije Kruz, Edija Palmijerija i Rubena Bladesa, koji su na originalan način promovisali muziku sa Kube. Zahvaljujući ovim umetnicima, salsa ritam počinje da osvaja srca ljubitelja dobre muzike širom planete. Krajem sedamdesetih popularnost salse jenjava, čemu su doprineli hip-hop đuskanje i ples merenge. Da bi se održala na visini zadatka, salsa je postepeno menjala oblik, postajala je sve mekšeg stila i ponela novi naziv - salsa romantika. Novi ples je izražavao ljubav i romantiku. Najpoznatije zvezde salsa romantike Edi Santijago i Luis Enrike otvorili su put muzičarima poput Rikija Martina i Enrikea Iglesijasa, koji su devedesetih godina 20. veka postali internacionalne latino zvezde. Za veliki bum salse krajem 20. veka najzaslužniji je ipak bio kubanski fenomen Buena Vista Social Club. U Srbiji je sve više onih koji uče da igraju salsu. Škole salse, takmičenja, salsa žurke, salsa timovi, uz mnogo rada i truda usavršavaju tehniku i stil igranja. Ples je i odličan vid rekreacije, a ako tome dodate oslobađanje samopouzdanja, osmeha i svih emocija koje su zapretene u vama, uživanje će biti potpuno. Možete razviti sopstveni stil, plesati drugačije od drugih, ali svakako ćete se opustiti i zabaviti.

PLESNA PRIČA
Ljubitelji kubanske muzike i plesa kažu da je tajna opstanka u plesnoj priči čisto srce, zdrava pamet, hladna glava, istrajnost i potpuna vera u ono što radite. Ples svakom pojedincu pomaže da postane bolji i jači, a salsa je samo jedan od načina. Igrajući salsu uz ritam koji pokreće od malog prsta na nozi sve do glave, sagorećete kalorije, zategnuti telo i napuniti baterije.

Šta je son?
Popularna kubanska muzika, i muzički rod koji je najviše uticao na salsu. Rezultat je evolucije i fuzije osnovnih afričkih i španskih ritmova, koji su se razvijali u najudaljenijim zonama Kube. Son se razvijao preuzimajući elemente seljačkih pesama, od santerije, od molitvi seljaka, od pesama robova, od trubadura meleza, sve dok nije dobio formu koju ima danas.