Broj 119
Početna > Lepi i zdravi > POD NOŽ ZA LEPOTU

Silikoni

POD NOŽ ZA LEPOTU

Silikonske grudi, i uopšte estetska hirurgija, već dugo su svetski trend. O njima se slobodno priča i sve veći broj mladih devojaka koje priroda baš i nije obdarila često se odlučuje za ugradnju silikonskih implantata

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina prava pomama za estetskom hirurgijom, a nema koga nije šokirala vest kada je majka odlučila da pokloni ćerki silikonske grudi za 18. rođendan. Starosna granica kod žena stalno se smanjuje, tako da su danas najčešći pacijenti hirurga plastičara devojke od 18 do 27 godina.
 
  Šta je silikon?
  Silikon (polisiloksan) je polimer koji se proizvodi kao fluid smole ili elastomera. Delimično je organsko jedinjenje, ali ne sadrži ugljenik, već se sastoji od naizmeničnih atoma silicijuma i kiseonika. Kod većine silikona dve organske grupe vezuju se za svaki atom silicijuma. Silikonsko ulje se sastoji od linearnih kratkih lanaca, a njih nalazimo, različitog stepena čistoće, kao ulja u tehnologiji grejanja, hlađenja i hidraulike. Silikon se, takođe, koristi u prehrambenoj industriji, npr. u proizvodnji šećera i preradi povrća, a ulje od silikona se u najčistijem obliku koristi u farmaceutskoj industriji i u proizvodnji medicinskih uređaja.
  Kako izgleda silikon?
  Silikoni su žitke, uljaste, smolaste supstance, a zbog svoje termičke i hemijske stabilnosti imaju široku tehničku upotrebu. Silikon se koristi za implantate, ali i u medicini za mnoge druge umetke i proteze u telu, kao npr. u veštačkim srčanim zaliscima, kao sastojak pejsmejkera, u protezama mišićno-koštanog sistema i protezama penisa kod problema impotencije.
  Primena silikona u medicini
  Korišćenje silikona u medicini datira još od pre 50 godina, kada je silikon kao medicinski implantat upotrebljen kao implantirana cevčica za spasavanje života jednog deteta pri preusmeravanju tečnosti iz mozga u grudnu šupljinu, odakle bi bezbedno mogla da se izluči. Od tada je silikon u različitim formama postao važan deo mnogih medicinskih izuma. Danas oko dva miliona pacijenata ima ugrađena pomoćna medicinska sredstva napravljena delimično ili potpuno od silikona. Silikon se za medicinske proizvode koristi više od 40 godina. Dugo kliničko iskustvo i mnoštvo testova izvršenih na implantatima i njihovim oblogama potvrđuju sigurnost silikona za upotrebu u medicini. Silikon ima široku primenu u medicini i smatra se najboljim materijalom za proizvodnju raznih implantata koji se ugrađuju u ljudsko telo (silikonske grudi, silikoni u usnama), jer ga ljudski organizam izuzetno dobro podnosi. Implantati napunjeni silikonskim gelom pružaju osećaj nalik onome kako se oseća meko tkivo i imitiraju njegovo pomeranje.
  Silikonske grudi
  Korišćenje silikonskih grudi datira još od 1963. godine kada su dva lekara uvila oko silikonskog gela tanku opnu gumenog silikonskog elastomera. Od tada su nastupila različita usavršavanja gela i opne, ali je osnovni izgled implantata ostao isti. Jedini prirodan izgled i osećaj daju implantati punjeni silikonskim gelom u odnosu na punjenja fiziološkim rastvorom, sojinim ili kikirikijevim uljem, koji su još u eksperimentalnoj fazi. Silikon tera od sebe vodu, kao i krv i limfu, pa se kao takav neće kretati ukoliko je izložen uticaju krvnog sistema. Nova generacija silikonskih implantata je vrlo sigurna za pacijente, jer su implantati izuzetno otporni na oštećenja, kao i na delovanje spoljašnjih sila. Sam sadržaj, koji se nalazi unutar omotača, ima u sebi čvrst silikonski kohezivni gel koji je po strukturi mnogo gušći i želatinastiji nego silikonski gel koji se stavljao pre par godina; čvrst omotač koji je otporan na mehanička oštećenja i dodatni poseban sloj koji sprečava izlazak silikonskog gela izvan implantata i mogućnost širenja u okolno tkivo.
  Žene sa silikonima češće se ubijaju
  Veliko istraživanje sprovedeno u Kanadi otkrilo je da je među ženama sa silikonskim implantatima u grudima natprosečan procenat samoubistava. Naučnici su potvrdili da ta grupacija žena nije u većem riziku od raka ili drugih ozbiljnih bolesti - među njima je ustanovljen rizik čak i manji od proseka. No, zato su implantati povezani s većim rizikom od samoubistva. Stručnjaci to objašnjavaju time što žene koje se odlučuju za povećanje grudi dosta često imaju problema sa samopouzdanjem, depresijom i drugim psihičkim poremećajima, koji ne moraju nužno prestati nakon operacije. U studiji je učestvovalo više od 40.000 ispitanica. I pre nego što donesete odluku da nešto korigujete na sebi, dobro razmislite. Posledice svakako postoje.

  Cenovnik
  Grudi 2.000-3.000 evra
  Nos 1.500-1.800 evra
  Usne 300-500 evra
  Liposukcija 2.000-3.000 evra
  Fejslifting 3.000-4.000 evra