Broj 119
Početna > Zanimljivosti > PAS S TRI IMENA

Mops

PAS S TRI IMENA

Mops je raspoložen i veseo pas koji sa oduševljenjem prihvata ljude, ali vlasnik i njegova porodica su mu uvek na prvom mestu

Nije u potpunosti poznato kako je nastala ova rasa, ali je zabeleženo da su u 9. veku u Kini postojali psi koji su bili slični mopsu. Ovo je jedina rasa koja ima tri zvanična imena. U Italiji je 1550. godine postojao narodni teatar pod nazivom Komedija del arte. Za jednu predstavu bio im je potreban majmun, ali onakav kakav je njima trebao nije se mogao lako nabaviti, pa su ulogu majmuna dodelili mopsu. Sa plisiranom kragnom mops je morao da stoji na zadnjim nogama i igra. Prilikom osnivanja holandskog kluba ljubitelja ovih pasa u 17. veku, osnivači su klubu dali ime Komedija. Francuski naziv karlin potiče iz vremena starog teatra kada je jedan klovn po imenu Karlin farbao lice crnom bojom ili je stavljao crnu masku, pa je tako njegovo ime preneseno na psa. Engleski naziv pug potiče od latinske reči penus (pesnica), jer glava mopsa podseća na pesnicu.

  Tvrdoglav i razigran
  Za druženje s najmlađima nema boljeg psa od mopsa. Dok je štene, važno je da poznajete sve njegove potrebe, da ga hranite kvalitetno, vodite na redovnu vakcinanciju i poklonite mu puno ljubavi i pažnje. Mops je tvrdoglav, pametan i razigran pas, koji zahteva dosta pažnje. Poslušan je i lako pamti i prepoznaje komande, a pošto je osetljiv na jačinu ljudskog glasa, dovoljno je da mu se prekorno obratite da bi shvatio da je pogešio. Ako mu ne posvetite dovoljno pažnje, postaje nesrećan. Ovi psi su skloni toplotnom udaru, jer ne mogu dobro da se rashlade.