Broj 119
Početna > Lepi i zdravi > BUDITE PUNI SNAGE I OPTIMIZMA

Pobedite prolećni umor

BUDITE PUNI SNAGE I OPTIMIZMA

Stalan umor, razdražljivost i bezvoljnost, pad koncentracije i smanjena produktivnost, večni su saputnici proleća. Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi promenu godišnjeg doba

VITAMIN C. Prolećni umor karakteriše brzo umaranje, manjak koncentracije, stalno zevanje i potreba za spavanjem u toku dana. Potrošnjom namirnica koje sadrže veće količine vitamina C vrlo brzo nestaju opisane pojave i opasnosti. Zimi i u proleće treba jesti što više voća i povrća. Vitamin C je delotvorniji ako se uzima iz prirodnih izvora nego kao lek, jedino što su prirodni izvori zimi skuplji. Veća količina vitamina C je u nekuvanim namirnicama. Uz svaki obrok jedite neku svežu salatu, jedite voćne salate, agrume. Mnogo vitamina C ima, npr. u peršunu, paprici, raznom povrću, a malo ga je u mahunarkama.
 
  ISHRANA. Testenina, krompir i proizvodi od integralnog zrna žitarica izazivaju kontinuirano povećanje šećera u krvi, čime se rasteruju bezvoljnost i umor. Čak i male količine ugljenih hidrata dovoljne su da telo pokrene proizvodnju serotonina, koji nam je odavno poznat kao glavni i odgovorni krivac za osećaj sreće. Vi mu, dakle, samo omogućite dovoljno „goriva", vaše telo će se pobrinuti za sve ostalo.
 
  PRIRODNA SVETLOST
. Jedan od prvih koraka bi trebalo da bude izlaganje tela prirodnoj svetlosti, koja utiče na poboljšanje raspoloženja jer smanjuje proizvodnju hormona melatonina, izazivača pospanosti. Ovo znači, ako već morate da ispijate kafe posle posla, radite to na terasi, a slobodno vreme što je moguće više provodite na svežem vazduhu.
 
  OSVEŽAVAJUĆI SAN.
Najbolji lek protiv prolećne pospanosti je spavanje. Uveče lezite da spavate ranije nego obično. Ujutro, čim se probudite, odmah ustanite i budite aktivni. Ne leškarite posle buđenja jer ćete postati sneni, umorni, bezvoljni i tromi. Ako odmah ustanete, bićete sveži, raspoloženi, puni snage. Doručkujte bez žurbe, bolje med i marmeladu nego nešto suhomesnato i sir.
 
  MINERALNA VODA. S dodatkom voćnih koncentrata ili sirupa ili s limunovim sokom, pojačava osećaj telesne snage i reguliše probavu. Time se smanjuje osećaj umora.