Broj 118
Početna > Trpeza > VEČERA SA SADAMOM

Mirisi iz SFRJ kujne

VEČERA SA SADAMOM

Godine 1979. Tito odlazi na svoja poslednja putovanja. U februaru posećuje arapske zalivske zemlje Kuvajt, Irak, Siriju i Jordan. U Bagdadu ga dočekuje Sadam Husein. Prisni odnosi između Tita i Sadama uspostavljeni su još šezdesetih godina kada je započela i intenzivna saradnja između dve države. Sadam je Titu redovno obezbeđivao najluksuzniji smeštaj, pa je tako i 1979. godine Tito boravio u tada najraskošnijoj iračkoj palati. Sadam Husein, inače veliki pobornik Titovog dela, priredio je svečanu večeru kojoj su prisustvovali i drugi članovi jugoslovenske delegacije, Branko Mikulić, Stane Dolanc i Berislav Badurina.

Bagdadski đuveč
 
  Sastojci
  1 kg ovčijeg mesa od buta
  500 g luka
  1 kg bele zeleni
  250 g pirinča
  100 g svežih urmi
  lovor
  biber u zrnu
 
  Priprema
  Meso isecite na veće komade, luk na kolutiće, a zelen na krupnije kocke. Meso i povrće kuvajte na tihoj vatri, dodajte lovor i biber u zrnu. Posle pola sata dodajte pirinač, urme bez koštica i, ako je potrebno, malo supe od povrća, zatim sve stavite na dvadesetak minuta u rernu da se zapeče.
 
 
  TITOVE OMILJENE PALAČINKE
 
  Ljevanci
  (Titov recept)
 
  Sastojci
  150 g brašna
  30 ml biljnog ulja
  so
 
  Priprema
  U malo brašna staviti so navrh noža, polako dodavati mlaku vodu i mešati da bude malo gušće od smese za palačinke. Pržiti u tiganju na malo ulja. Ljevanci su nešto deblji od palačinki. Mogu se peći i na zagrejanoj ringli. Poslužuju se uz jelo umesto hleba ili usitnjeni u raznim supama.