Broj 118
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNI ČISTAČ ORGANIZMA

Sremuš

PRIRODNI ČISTAČ ORGANIZMA

Divlji beli luk, sremuš, cremboš, medveđi luk samonikla je jestiva biljka. Narod ga opisuje kao mlađeg brata belog luka. Često ga zovu „ubica otrova"

Stari Rimljani su ga smatrali izuzetno lekovitim. Raste u rano proleće na vlažnom i humusnom zemljištu u listopadnim, četinarskim i mešovitim šumama. Stručnjaci i travari upozoravaju - listovi divljeg luka su veoma slični otrovnim listovima đurđevka i mrazovca! Zato obratite pažnju! Sremuš raste pojedinačno dok su listovi mrazovca isprepleteni. Kod đurđevka je donja strana listova sjajna i oni rastu po dva ili tri na jednoj kratkoj stabljici. Ukoliko niste potpuno sigurni da ćete ubrati baš sremuš, bolje je da ga kupite na pijaci.
 
  Luk koji podmlađuje
  Zbog glavnog sastojka alina, koji se rasecanjem ili zagrizanjem, pod uticajem kiseonika, pretvara u alicin, sremuš pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. Takođe, doprinosi da se krv ne lepi, već da normalno protiče kroz krvne sudove. Za normalnu cirkulaciju krvi dovoljno je pojesti samo jedan gram sremuša dnevno, dok vam za potpuno isto dejstvo treba tri čena belog luka.
  Bogat je etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom, belančevinama, mastima, pa nije čudo što poseduje fenomenalan antiejdž efekat. Sremuš brzo čisti organizam od štetnih materija, pa čak može da spreči napade glavobolje, kao i da poboljša varenje. Deluje antibakterijski, a pomaže i kod hematoma i rana koje teško zarastaju.
 
  Pomaže kod arterioskleroze, povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre, pluća, pri čišćenju rana, želuca i creva... Odličan je za iskašljavanje i olakšava disanje. Ukoliko se osećate iscrpljeno i malaksalo, sremuš će vam poboljšati cirkulaciju, regulisati krvni pritisak, pod uslovom da ga koristite u svežem obliku. Ako stvarno želite da osetite njegove zdravstvene efekte, treba ga svakodnevno jesti dve do tri nedelje. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili čorbama, varivima, u namazima ili sosovima. S njim nećete imati problem s neprijatnim zadahom, jer se karakterističan miris oseća samo dok se jede.
 
  VREDI KO ZLATO
  Čuveni travar i sveštenik Johan Kincle o ovoj korisnoj biljci je zapisao sledeće: „Nijedna biljka na zemlji nije tako delotvorna za čišćenje želuca, creva, krvi, kao divlji luk. Večito bolesni ljudi... bledunjavi, trebalo bi da cene divlji luk kao zlato. Mladi ljudi cvetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu..."
 
  Špageti sa sremušom
  Za porciju špageta potrebne su šaka kikirikija, šaka sitno seckanog sremuša i kašika maslinovog ulja. Sve sastojke ispasirajte u blenderu. Masu prelijte preko vrućih špageta. Odozgo naseckajte nekoliko kockica paradajza, dodajte malo svežeg ili suvog bosiljka ili nane.
 
  Rolnice sa sirom
  Kao odlično predjelo možete napraviti rolnice od sremuša. U svaki listić sremuša stavite pola kašike sremskog sira i urolajte. Prija uz vruć domaći hleb.
 
  Namaz od sremuša
  Potrebno je oko 100 g lišća sremuša, 200 g zrelog sira, 50 ml kisele pavlake, dva tvrdo kuvana jajeta, so i biber po ukusu. Sve sastojke sjedinite blenderom, stavite u činijice, poklopite i stavite u frižider do služenja.
 
  Namaz od sremuša 2
  Malu, sitno rendanu glavicu crnog luka, 250 g sira, 100 g svežih listova sremuša, kašičicu senfa i veliku kašiku pavlake dobro promešajte.