Broj 118
Početna > Zanimljivosti > PARFEMI KOJI PALE MUŠKARCE I ŽENE

Pronađite svoj miris

PARFEMI KOJI PALE MUŠKARCE I ŽENE

Osim što, imitirajući feromone, podstiču želju za seksom, parfemi pojačavaju druga čula, osetljivost erogenih zona i ubrzavaju orgazam

Američki dizajner Tom Ford kaže da žene žele da muškarci mirišu - muževno. Parfemi koji oponašaju miris znoja i seksa su njegova vizija privlačnog. Ako se uzme u obzir da je koncentracija feromona, hormona zaslužnih za privlačenje suprotnog pola, najveća upravo u znoju, možda Ford zna o čemu priča. Ipak, ako žele da izbegnu miris znoja, a da opet zadrže seksepil, muškarci bi trebalo da izaberu parfeme bazirane na mirisnim notama prirodnih afrodizijaka sa proverenim delovanjem, kao što su cimet, mošus, pačuli i sandalovina. Njih su koristili i Egipćani, proveravajući im delotvornost na ženama za vreme ovulacije. One bi, naime, i pri najslabijem mirisnom tragu mošusa „navalile" na supruge, što su muškarci i te kako znali da iskoriste. Isto je i sa cimetom, koji podstiče cirkulaciju, čineći erogene zone osetljivijima, a seksualni užitak jačim. Na istom principu deluje i sandalovina, koju žene podsvesno poistovećuju sa androsteronom, prirodnom hemikalijom koja podstiče čežnju i privlačnost.

Kada je reč o osetljivim muškim nosevima, najbolje reaguju na miris vanile, čiste posteljine, orhideja i citrusa, pokazalo je istraživanje. Prevedeno na jezik parfema, muškarci vole lagane cvetne parfeme bazirane na mirisu gardenije, frezije i zelenog čaja, drvenaste sa mirisom smole i začinske (beli biber). Ali, jaki cvetni mirisi, kao što su mirisi ruže i zumbula, „ohladiće" ih u trenutku. Naime, podsećaju ih na miris bake, a to im nije nimalo seksi. Isto misle i o voćnim parfemima koji im bude apetit, ali ne za seksom, već za domaćom štrudlom od jabuka ili kompotom od višanja. U kategoriju „bakinih" parfema ubrajaju i puderaste koji ih „guše i stvaraju glavobolju", a najgori parfem im je onaj koji je nosila bivša devojka.

Muškarci vole
Muškarcima su najdraži mirisi sveže oprane posteljine i čistoće nakon izlaska iz tuš kabine, pokazalo je istraživanje. Takođe, žele da im žena miriše „mlađe" i „skupo", što se postiže cvetnim mirisima u kombinaciji s limunom i laganim parfemima drvenastih nota.

Najpopularniji muški parfemi
Gentlemen - Givenchy,
Polo black - Ralph Lauren,
Aqua elements - Hugo Boss,
Euphoria - Calvin Klein,
Farenheit - Christian Dior,
For men - Dolce Gabbana

Žene vole
Žene koje su tokom maštanja o seksu mirisale muški parfem, brže su se i jače uzbudile od onih koje su fantazirale bez mirisnih stimulansa, pokazalo je istraživanje Udruženja za istraživanje mirisa i ukusa. Ipak, prevelike količine sintetičkih mirisa su ih terale na kijanje i prekidale „dotok" krvi u erogene zone, navodi se u istom istraživanju.

Najpopularniji ženski parfemi
Miracle - Lancome,
Light blue - Dolce Gabbana,
Elle - Yves Saint Laurent,
Secret obsession - Calvin Klein,
Rouge - Christian Lacroix,
Daisy - Marc Jacobs