Broj 118
Početna > Lepi i zdravi > KAKO SE OSLOBODITI STRESA?

Antistres metode

KAKO SE OSLOBODITI STRESA?

Svi se susrećemo sa stresom svakog dana. Praktično, stres je neizbežan deo života. Proživljavamo ga često, u raznim oblicima i drugačijim intenzitetom, dok smo na poslu, u kući, s prijateljima. Svaki stres nije negativan, u malim dozama može čak doneti i neke koristi, ali u većim količinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Postoji mnogo saveta za oslobađanje od stresa: istuširati se, pojesti čokoladu, pogledati komediju... Ali, šta raditi ako su se neprijatnosti desile daleko od kuće, prodavnice i bioskopa? Psiholozi predlažu nekoliko jednostavnih radnji koje će uspeti da vas smire u svakoj situaciji - bez rekvizita.
  Pomilujte svoju kosu
  Verovatno ste u detinjstvu voleli kada vas je mama milovala po kosi. Ta jednostavna radnja ima i danas čaroban efekat: lako milovanje po kosi opušta, smiruje, daje osećaj sigurnosti i zaštite. Otvorite dlan široko i milujte kosu od temena nadole ili polako, mirnim pokretima raščešljavajte kosu češljem ili četkom. Samomasaža glave ne samo da smiruje već otklanja umor i glavobolju, poboljšava i učvršćuje koren kose.
  Zažmurite
  Ponekad, jednostavno, treba uzeti tajm-aut. Ali, kako to izvesti u nekim nemogućim situacijama? Recimo, stojite u redu u pošti ili banci i počinje svađa u kojoj učestvuju glasne osobe. Ne možete da izađete iz reda (računi moraju da budu plaćeni), a ne možete ni da izdržite sve to. Pokušajte svesno da se preselite na neko mesto koje volite: to može da bude topla morska obala, snežna padina ili čak stari kauč u stanu vaše bake. Na ovaj način se ograđujete od spoljnog sveta i dajete sebi mogućnost da se smirite. Otvorite oči posle nekoliko sekundi, osećaćete se sigurno mnogo bolje.
  Izmasirajte šake
  Prvo ih protresite! A onda protrljajte dlanove da se zagreju. Zatim, povucite svaki prst po redu (ali ne mnogo jako). Pritisnite vrh svakog prsta palcem i kažiprstom druge ruke. To treba uraditi brzo i jako. Isprepletite prste i polako ih prodrmajte. Osetićete kako se po prstima razliva toplota.
  Dišite polako
  Osećate knedlu u grlu i samo što ne zaplačete? Pratite svoje udisaje i izdisaje! Kad se nervirate ili ste rastrojeni, ritam disanja se menja - brži je i neujednačen. Ali, ukoliko svesno izravnate disanje, automatski ćete se smiriti. Da li ste ikada videli u serijama ili filmovima da žene dišu u papirnu kesu? To je izvrstan antistres metod. Jednostavno, brojite u sebi, kao na času fiskulture: jedan-dva - udah, tri-četiri - izdah!
  Vičite ili pevajte!
  Da je štetno ne ispoljavati svoje emocije, to svi znaju. I zato, ako u blizini nema nikoga, slobodno se razderite i na taj način izbacite iz sebe svu uzrujanost, bes i ljutnju. Možete nešto i da otpevate, najvažnije je - da je glasno i iz duše!