Broj 118
Početna > Putovanja > BANJA KOVILJAČA

Kraljevska banja

BANJA KOVILJAČA

Banju Koviljaču možemo nazvati veteranom srpskog turizma, jer su njene blagodeti korišćene davnih dana. Bez obzira na to što je zbog mirisa vode koja obiluje sumporom od naroda davno prozvana „smrdan" banjom, Koviljača se danas može pohvaliti epitetom modernog lečilišta kome se gosti iz zemlje i inostranstva iznova rado vraćaju

Bogata istorijskim nasleđem, kao što su srednjovekovna utvrđenja Kosanin, Trojanov i Koviljkin grad, manastir Tronoša iz 14. veka ili rodna kuća Vuka Karadžića (selo Tršić), okolina banje Koviljače jednostavno mami ljubitelje istorije. Danas u ovoj banji možete da se lečite, ali i da uživate i da se odmarate.
U banji Koviljači postoje tri poslovna subjekta. Jedan od njih obuhvata Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Banja Koviljača". Drugi je Hotelsko-turističko preduzeće i treći Direkcija za upravljanje i razvoj banje Koviljače. Hotelsko-turističko preduzeće ima nekoliko objekata. Vila Bosna i vila Koviljača, koje nažalost nisu u funkciji, dok se smeštajni kapaciteti nalaze u hotelu Podrinje i hotelu Gučevo.
Direkcija za razvoj i upravljanje banje Koviljače je pre svega zadužena za veliki i lepo uređen park.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača" spada u savremene evropske ustanove i predstavlja srce jedne od najlepših banja u Srbiji. Već na ulasku, pored prijemne službe, sačekaće vas stihovi pesme osmeha, a kroz hodnike će vas pratiti himna ljubavi i krilatice pune optimizma i pozitivne energije. Moto zaposlenih u centru glasi: „Snaga vodopada je u mnoštvu kapljica koje rade zajedno", a dobrodošlicu će vam poželeti rečima: „Neka u Vašem srcu i duši samo ljubav, radost i sreća cvrkuću dok boravite u blagodetima naše kuće." Prema rečima doktorke Gordane Mihajlov, rukovodioca velnes centra „Kovilje" i službe marketinga, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača" u svom sastavu ima nekoliko objekata. To su vila Dalmacija, vila Hercegovina, novi objekat, kupatilo Kralj Petar I, u kome je jedan deo adaptiran i u njemu se sada nalazi i velnes centar „Kovilje".
- Svi naši objekti su sistemom „tople veze" međusobno povezani, tako da od najudaljenije tačke do, recimo, velnes centra možete lako stići, a da ne izlazite nigde u okvir banjskog parka. Jedini objekat koji je van kompleksa, a koji pripada našoj ustanovi, jeste hotel Standard koji se nalazi u glavnoj ulici, čim se izađe iz banjskog parka - kaže Gordana Mihajlov.

Terapija lekovitim blatom
Vila Dalmacija je potpuno adaptirana i u njoj su smeštajni kapaciteti koji su na visokom nivou. U vili Hercegovini je dečje odeljenje, koje je potpuno terapijski odvojeno od bloka, i u njemu se nalazi kompletan terapijski blok za rehabilitaciju dece. U tom delu rade sestre i fizioterapeuti koji su u potpunosti edukovani za rad sa decom, a na čelu tima se nalazi lekar subspecijalista dečje fizijatrije. Novi objekat obuhvata tri sprata i potpuno odudara od bolničkog okruženja. Ono što predstavlja srce banje Koviljače i ove ustanove svakako je sumporno kupatilo, jer se u njemu, pre svega, sprovodi terapija termomineralnom vodom i lekovitim blatom. U okviru terapijskog dela kupatila obavljaju se klasične masaže, opšte i parcijalne, a jedan deo je adaptiran u velnes deo „Kovilje" koji nudi brojne sadržaje kao što su sauna, solarijum, đakuzi kao i devet vrsta različitih masaža. Priuštite sebi masažu „smilje", koju su osmislili terapeuti bolnice i za koju kažu da je pravi melem za dušu i telo. Tu je mali fitnes centar kao i kabine za pakovanje peloidom koje se koriste u svrhe ulepšavanja i revitalizacije organizma.

Umetnost zdravlja i lepote
Pravi raj za mnoge hedoniste predstavlja prelepi bazen pored koga možete na udobnoj ležaljci ispijati čaj ili osvežavajuću limunadu. Sve u svemu, u Specijalnoj bolnici „Banja Koviljača" sigurno ćete pronaći umetnost zdravlja i lepote. Gostima i pacijentima je u svako doba na raspolaganju bogata biblioteka, bioskop i interni radio i televizija, kao i široka lepeza kulturno-zabavnih manifestacija. Hodnici bolnice su prava galerija umetničkih dela - trag likovnih kolonija koje se organizuju početkom februara. Blagodetima tradicionalnog prirodnog lečilišta kao i dostignućima savremene fizikalne medicine i rehabilitacije Specijalna bolnica leči reumatska oboljenja, degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema, osteoporozu, mišićna oboljenja, sterilitet, posttraumatska stanja... na raspolaganju su program dijagnoze i terapije osteoporoze, ultrazvučni aparat kao i najsavremenije laboratorijske analize.

Pakovanja peloidom
Peloid banje Koviljače je mineralnog porekla i spada u slaboalkalne i redukcione peloide. Priprema se za upotrebu u specijalno otvorenim blatnim bazenima sa pregradama, gde se donosi glina iz okoline koja se usitnjava i meša sa sumporovitom termomineralnom vodom. Sazrevanje se vrši u anaerobnim uslovima koji se obezbeđuju stalnim doticanjem sumporovite vode koja prekriva glinu. Proces zrenja peloida traje do tri godine, uz povremeno mešanje. Za to vreme se postiže koncentracija rastvorljivih materija. Peloid se upotrebljava u terapijske svrhe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Banja Koviljača" u vidu blatnih pakovanja.