Broj 117
Početna > Zanimljivosti > UMEĆE MAŽENJA I GRLJENJA

Zagrli me nežno

UMEĆE MAŽENJA I GRLJENJA

„Zagrli me oko vrata, oluja se diže, ne može ti niko ništa ako priđeš bliže", pevao je svojevremeno Zdravko Čolić, a nedavno je i naučno potvrđeno da zagrljaji bude emocije, daju sigurnost, utehu i toplinu

Kad smo neraspoloženi ili tužni, čvrst zagrljaj dobro dođe, a stručnjaci kažu da ova pojava ima i naučnu osnovu. Naime, utešni zagrljaji i dodiri zaista pomažu i smanjuju bol. Gotovo da nema osobe koja ne voli maženje i grljenje.
 
  Zagrljaj može biti znak da vam je potrebno malo pažnje i sigurnosti, ali i uvod u seksualni odnos. Postoji nekoliko vrsta zagrljaja.
  Opuštajući zagrljaj
  Jedno istraživanje pokazalo je da parovi koji se redovno i spontano grle ne samo da imaju jaču vezu već doživljavaju i manje stresa. Stres napinje mišiće i zato, ako želite maženje koje će vas opustiti, zagrlite voljenu osobu. Osetićete toplotu tela, ali i da vas napušta napetost. Za opuštajući zagrljaj nije potrebno da se čvrsto stisnete jedno uz drugo, efekat ćete postići i ako upijate pozitivnu energiju tela na koje ste lagano naslonjeni.
  Zagrljaj koji vas povezuje
  Ponekad je potreban zagrljaj da biste osetili povezanost s partnerom. Ovaj zagrljaj obično dolazi posle svađe ili posle duge razdvojenosti. Maženjem ćete vratiti onaj osećaj sigurnosti i povezanosti koji se možda izgubio. Ovo je zagrljaj kada partnera stisnete uz sebe i od glave do pete se priljubite jedno uz drugo.
  Senzualni zagrljaj
  Senzualni zagrljaj je uvertira u intimnost. Dodirivanje gole kože budi sva čula i može biti odličan početak predigre. To je ona vrsta zagrljaja kada partnera možete da pogledate duboko u oči i kada vam se dodiruju erogene zone. Senzualni zagrljaj znak je želje i strasti.
  Besplatni zagrljaji
  Kao prava epidemija, svetom se raširila akcija Besplatan zagrljaj (Free Hugs). Celu priču pokrenuo je Huan Man kada je sleteo na sidnejski aerodrom, a nije imao ko da ga dočeka. Onda je uzeo karton i marker i napisao na njemu da deli besplatne zagrljaje. Na početku su ga gledali u čudu, a onda mu je prišla jedna žena, zagrlila ga i rekla mu da joj je pre godinu dana poginula ćerka i da zna kako mu je. Tako je nastao Besplatan zagrljaj. I u našoj zemlji postoje ove akcije. Uglavnom mladi ljudi organizuju ulične akcije. Naravno, postoje pravila - od toga kako prići prolazniku, pa do poštovanja volje onih koji, jednostavno, ne žele zagrljaj, makar ih to ništa ne koštalo. Svima bi nam dobro došlo više zagrljaja i nežnih dodira. Život čine sitnice. Zagrlite danas nekog tek tako...