Broj 117
Početna > Lepi i zdravi > SLATKIM KORENOM PROTIV KAŠLJA

Sladić

SLATKIM KORENOM PROTIV KAŠLJA

Sladić se već tradicionalno koristi za smirenje kašlja, upale grla, kod gastritisa, bronhijalnog katra, hronične i akutne upale disajnih organa...

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice leptirnjača ili mahunarki. U narodu je poznata kao slatki koren, gospino bilje, slatko drvce, šećerni koren.... Sladić je stekao slavu ravnu ženšenu na svim meridijanima.
  Tradicionalno se koristi za smirenje kašlja, upale grla, kod gastritisa, bronhijalnog katra, hronične i akutne upale disajnih organa... Zahvaljujući prisustvu glicirizinske kiseline, ovaj slatki koren deluje protivupalno i štiti želudačnu sluzokožu. Zbog svojih antivirusnih svojstava, sladić je blagotvoran kod herpesa, a pokazao se kao izuzetno efikasan kod ekcema i atopijskog dermatitisa. Stručnjaci upozoravaju da slatki koren ne treba da koriste trudnice, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima bubrega i jetre.
 
  Biljka dugovečnosti
  Ova biljka opisana je u legendarnoj kineskoj knjizi o bilju Ben-cao. Šen-Nun iz Kine, tri hiljade godina pre naše ere, rekao je da je slatki koren eliksir za podmlađivanje organizma. U tibetanskoj medicini posebna pažnja se poklanja slatkom korenu, čiji preparati doprinose procvatu zdravlja i izgleda, potpomažu dugovečnost i izoštravaju čula.
  Kod nas je gospino bilje rasprostranjeno u Vojvodini i raste na peskovitim i glinastim terenima. Koristi se koren od starijih višegodišnjih biljaka. Vadi se u jesen, očisti od bočnih korenčića, opere hladnom vodom, deblji koreni se oljušte i iseku na određenu dužinu. Suši se direktno na suncu ili u sušari, na temperaturi oko 50 stepeni. Blagotvorne materije su saponini, glikozidi, glicirizini, flavonoidi, stereoidi, etarska ulja, askorbinska kiselina, pigmenti, šećeri i smole.
 
  Bol u grlu
  U domaćim uslovima, čaj se priprema od sasušenog i usitnjenog korena. Prelijte 15 grama slatkog korena 1,5 decilitrom proključale vode. Možete i kratko čaj da prokuvate na tihoj vatri, najduže do 15 minuta. Čaj se procedi kroz gazu. U mlak čaj se doda 10 do 15 kapi propolisa. Uzima se po jedna supena kašika tri do četiri puta na dan, pre obroka.