Broj 117
Početna > Trpeza > RUČAK SA FIDELOM

Mirisi iz SFRJ kujne

RUČAK SA FIDELOM

Pretposlednje putovanje Josipa Broza Tita bilo je na Kubu na Šestu konferenciju šefova vlada nesvrstanih zemalja u septembru 1979. godine. U kongresnoj dvorani u Havani priređen je radni ručak za učesnike Konferencije. U jugoslovenskoj delegaciji uz Tita su bili Stane Dolanc, Vidoje Žarković, Miloš Minić i Berislav Badurina. Za delegaciju je hrana pripremljena u vili u kojoj je boravio Tito. Sve namirnice i piće bili su doneseni iz Jugoslavije, čak i mineralna voda

Riba na havanski način
 
  Omiljeno predjelo Ernesta Hemingveja u Havani
 
  Sastojci
  1,5 kg bele ribe
  mango
  100 g putera
  banana
  ananas
  2 limuna
   
  Priprema
  Belu morsku ribu kuvajte 15 minuta sa šargarepom, kriškama limuna i začinima. Skuvanu ribu očistite od kostiju i poprskajte rastopljenim puterom. Pripremite prilog od sitno isečenog manga, banana, ananasa i dosta limuna u kriškama kao i limunovog soka. Riba se služi hladna, uz voćni prilog.
 
 
 
  Koktel Hemingvej
 
  Sastojci
  veći ananas od 1,5 kg
  200 g zelenog limuna (ili limuna)
  0,5 l bakardi ruma
  0,5 l kubanske kole
  kilogram mlevenog leda
 
  Priprema
  Očišćeni ananas isecite na sitne kocke. Zeleni limun dobro operite sodom bikarbonom i isecite s korom na sitne kocke. Sve to sipajte u veću staklenu posudu, dodajte rum, pa kolu, a zatim led. Dobro izmešajte, sipajte u velike koktel čaše i poslužite s kašičicom u čaši.