Broj 117
Početna > Zanimljivosti > RADNJE ZA PLIĆI DŽEP

Sekend hend

RADNJE ZA PLIĆI DŽEP

Haljine, cipele, torbe, košulje potpisane poznatim imenima mogu se pazariti po pristupačnim cenama u beogradskim sekend hend prodavnicama. S obzirom na finansijsku krizu, čini se da ćemo sve više kupovati u njima

Svuda u svetu su sekend hend radnje popularne već godinama. Ovaj biznis je na listi malobrojnih koji iz godine u godinu beleži rast. Nema prestonice koja ih ne otvara, čak i u bogataškim kvartovima. Iako se zapadni trend sezonskih sniženja polako preselio i u Srbiju, snižene cene i dalje ne mogu da se mere sa niskim cenama koje nude sekend hend radnje. Za firmirane košulje treba izdvojiti najviše 700, sakoe 1.300, dok su odela najviše 2.500 dinara. S obzirom na finansijsku krizu koja sve brže zahvata i Srbiju, čini se da će i naši građani početi više da pazare u njima.
 
  Šta je, u stvari, sekend hend
  Nošena odeća iz uvoza, pre prodaje u radnjama, mora se dezinfikovati i spakovati po unapred određenim propozicijama. Zatim se pegla i stavlja deklaracija. Uflekana i iscepana odeća i pohabana obuća legalno se ne mogu uneti preko granice, jer je to pre pet godina zabranjeno Zakonom o zaštiti životne sredine, pošto se nošena garderoba slabijeg kvaliteta tretira kao otpad.
 
  Odakle stižu stvari
  Uglavnom iz ormara i podruma dobrostojećih Evropljana koji sezonski odbacuju iznošenu garderobu. Često među tim komadima ima i potpuno nove, markirane garderobe. Imućni stanovnici Evrope obuću i odeću koje se zasite odlažu u kutije i kese i ostavljaju pored kuća i kontejnera, a ta roba kasnije završava u kamionima firmi koje se bave prodajom polovne garderobe. Roba koja se prodaje u sekend hend radnjama je u stvari ona koje ljudi iz inostranstva žele da se otarase. Pretpostavlja se da godišnje najmanje 500 tona ovakve robe u džakovima stiže iz različitih evropskih država u Srbiju. Specijalizovane firme otkupljuju takvu robu, sortiraju je po klasi i sezoni i dalje prodaju veletrgovcima iz cele Evrope. Prerađena garderoba, dezinfikovana i spakovana u providne džakove od 30 do 50 kilograma, dalje se distribuira prodavcima koji robu plaćaju po klasi i kilogramu i nemaju mogućnost da biraju. Inače, u kilogramu robe u proseku je sedam do osam odevnih komada, a u veleprodajama za garderobu prve kategorije treba izdvojiti sedam evra, dok ona ekstra klase košta 16 evra po kilogramu.
 
  Sekend hend u Beogradu
  Najveće tržište za kupovinu najraznovrsnijih jeftinih odevnih predmeta koji crnim kanalima stižu u Srbiju jeste pančevački buvljak, ali se dobro prodaju i na divljim pijacama širom zemlje. Kada se kupuje na veliko, za kilogram ove odeće najniže klase prodavci traže oko 300 dinara po kilogramu, dok se na komad može naći i za 30 dinara. Zarada je odlična jer se na pijacama košulje, džemperi, suknje i haljine prodaju za oko 100 dinara po komadu. U Beogradu ima oko 15-20 radnji u kojima se može naći nošena očuvana garderoba.

  Zanimljivo
  Najveći evropski centri polovne robe nalaze se u Holandiji, koja ima tradiciju prodaje sekend hend robe dugu čak sto godina. Najkvalitetnije stvari mogu se nabaviti u Engleskoj i Švajcarskoj