Broj 117
Početna > Lepi i zdravi > OČISTITE TELO I DUŠU

Detoksikacija organizma

OČISTITE TELO I DUŠU

Hladni zimski dani su iza nas, a sa njima i trpezarijski stolovi bogati kalorijama. Osim viška kilograma, zimsko prejedanje često dovodi i do nakupljanja štetnih toksina, koji ometaju rad jetre i sistema za varenje. Sve to negativno utiče na opšte stanje organizma, kako fizičko tako i psihičko, a i odbrambeni sistem slabi

Umorni ste iako dovoljno spavate, podočnjaci su skoro uvek prisutni, razdražljivi ste i nervozni, imate smetnje s varenjem, loša vam je koncentracija, pomalo ste depresivni... Organizam vam daje signale. Neophodno je da se rešite toksina odgovarajućim režimom ishrane. Ključnu ulogu u procesu detoksikacije ima jetra, koja nas štiti od štetnog uticaja brojnih toksina kojima smo svakodnevno izloženi. Zato se ne kaže bez razloga da je jetra ogledalo našeg zdravlja.
 
  Kako toksini dolaze u organizam
  Način ishrane, životni stil, svakodnevni stres, zagađenje okoline, konzervansi u hrani, lekovi, razni mikroorganizmi (bakterije i virusi), nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerno uživanje u hrani i piću, ali i prirodni, metabolički procesi u organizmu - sve su to faktori koji mogu da poremete biološku ravnotežu. Oni pogoduju lošem psihofizičkom stanju organizma, a često izazivaju i bolesti.
  Porast svetskog stanovništva, industrijalizacija i razvoj prouzrokovali su sveopšte zagađenje vode, zemljišta i vazduha. Iako većina ljudi voli da misli kako su izvori zagađenja daleko, varaju se. Oni su prisutni svuda, i u kancelariji, i u našim domovima, ali i u hrani koju jedemo. Ono što unosimo u organizam je naše pokretačko gorivo. Ako organizmu dajemo namirnice lošeg kvaliteta, on neće funkcionisati na najbolji i najdelotvorniji način. Može čak i da se „pokvari" usled stresa, preterane telesne težine ili bolesti.
 
  Oblici toksičnosti
  Pojam toksičnosti se javlja u dva osnovna oblika, spoljašnjem i unutrašnjem. Spoljašnje toksine unosimo hranom i pićem, korišćenjem raznih lekova ili ih udišemo iz zagađene okoline. S druge strane, unutrašnji toksini su posledica svakodnevnog rada našeg organizma. To znači da se biohemijskim procesima u našem metabolizmu stvaraju toksini koje je nužno odstraniti iz organizma. Taj proces eliminacije toksina se odvija svakodnevno kroz funkciju tri osnovna organa - bubrega, jetre i creva. Ukoliko organizam preopteretimo štetnim supstancama, on počinje prekovremeno da radi, što dugoročno ima za posledicu hroničan umor, smetnje pri varenju, preosetljivost organizma i bolest. Drugim rečima, ako je onemogućena funkcija bilo kog od tih organa, prirodni proces detoksikacije zakazuje i otrovi se nakupljaju. To znači da telu treba odmor.
 
  Detoksikacija na prirodan način
  Detoksikacija je, u stvari, temeljno čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Ne treba zaboraviti da se ona ne sprovodi u cilju redukcije telesne mase. Da bi detoksikacija bila delotvorna, cilj je osmisliti pravilnu i prirodnu ishranu koja će poboljšati funkciju organizma, ojačati ga i vratiti mu vitalnost i energiju. To znači da treba da se pozdravite s otrovnim supstancama za koje, inače, smatramo da nam pomažu da izdržimo dan, sa kofeinom, nikotinom, rafiniranim namirnicama, i poželimo dobrodošlicu svežem voću i povrću, velikim količinama vode, prirodno gajenoj hrani koja podstiče lučenje urina, pročišćava jetru i potpomaže rad creva.
 
  Ključ za uspešnu detoksikaciju
  Voda čini 60 odsto čovekovog tela i nužna je za normalno održavanje svih vitalnih funkcija. S obzirom na to da se neprestano izlučuje kroz disajni, probavni i mokraćni sistem i putem kože, potrebno ju je nadoknaditi. Voda je sastavni deo svih naših ćelija i glavni pokretač promena ćelija u organizmu. Ona prenosi kiseonik i hranljive supstance iz ćelije. Pijenjem dovoljne količine vode utičete na poboljšanje opšteg stanja u organizmu. Naime, pravilna hidratacija organizma pomaže u zaštiti od brojnih bolesti, ali utiče i na zdrav izgled. Iako određenu količinu vode dobijamo iz hrane, uz to bi trebalo da popijemo u proseku od 1,5 do 2,5 litra vode. Tačna količina vode potrebna za pravilnu hidrataciju zavisi od telesne mase, ali i od fizičke aktivnosti. Tako bi, na primer, osoba koja ima 60 kilograma i vežba 60 minuta dnevno trebalo da popije najmanje dva litra vode. Organizam nikako ne sme da dođe u stanje dehidratacije. Ukoliko je u vašem telu samo jedan odsto manje vode od potrebne količine, osetićete jaku žeđ. A smanjivanjem količine vode u organizmu smanjuje se i izbacivanje toksina iz tela. Imajte na umu da je voda najbolja za hidrataciju jer pića sa kofeinom, kao što su kafa i jaki čajevi, vežu za sebe vodu, koristeći je za svoju obradu i imaju diuretička svojstva. Važno je da zapamtite da je vodu najbolje piti tokom celog dana u malim količinama i kada ne osećate žeđ. Osećaj žeđi je već početak dehidratacije.
 
  Čokoladu treba izbegavati
  Čokolada predstavlja vrlo važan izvor energije. Bogata je fosforom i magnezijumom, a sadrži i gvožđe, cink, kalijum i folnu kiselinu. Veruje se da čokolada stimuliše i dobro raspoloženje jer sadrži triptofan, esencijalnu amino-kiselinu koja učestvuje u proizvodnji serotonina, hormona sreće. Osim toga, čokolada podstiče i lučenje endorfina, koji ima smirujuće i antidepresivno dejstvo. Kofein je u čokoladi prisutan u veoma malim količinama, dok je teobromin, koji reguliše krvni pritisak i podstiče izlučivanje mokraće, prisutan u znatno većoj količini. Čokolada se lako vari zbog prisustva stearinske kiseline, koja potiče iz kakao maslaca. Stearinska kiselina je zasićena masna kiselina, ali se u jetri ona pretvara u oleinsku kiselinu, koja je, inače, glavni sastojak maslinovog ulja. Često se zaboravlja i na prisutnost polifenola u čokoladi, koji pripadaju grupi antioksidanata i učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala. Izvodi se zaključak da čokolada nije problematična namirnica i svakako je ne bi trebalo izbaciti iz ishrane. Ipak, zbog visoke koncentracije šećera, trebalo bi je izbegavati za vreme detoksikacije.
 
  Koliko dugo traje čišćenje
  Trajanje detoksikacionog režima ishrane je vrlo individualno, to može da bude samo vikend osveženje, a može da se sprovodi između jedne i tri nedelje. Vreme sprovođenja zavisi isključivo od opšteg stanja organizma, ali i od cilja koji želimo da postignemo. Važno je da zapamtite da nakon detoksikacije posvetite više pažnje uravnoteženoj ishrani. Postanite svesni značenja sopstvenog zdravlja i pružite svom organizmu sve potrebne supstance za normalno funkcionisanje.