Broj 117
Početna > Zanimljivosti > MALI LAV

Čau-čau

MALI LAV

Kada uzimate ovog psa, morate imati na umu da on i vlasnik sklapaju jednu vrstu „braka" sa uzajamnom vernošću za ceo život. Čau-čau je potpuno i zauvek odan samo jednom gospodaru i, ako ga izgubi, nikome više neće biti veran jer za drugu ljubav nije sposoban. Ko zadobije njegovo poverenje može biti sasvim siguran u njegovu vernost do kraja života

Prapostojbina ovih pasa je Daleki istok, a osvajačkim pohodima i seobama stigli su u Kinu, gde su vekovima imali status božanskih pasa. Bili su ljubimci kineskih careva i uživali su u svim privilegijama. Među prvim Evropljanima koji su imali prilike da vide ovog psa bio je Marko Polo u 13. veku, koji ga je čak opisao u svojim putopisima. Tek u 15. veku prvi primerci ove rase stigli su na Stari kontinent gde su kao retka i za održavanje skupa rasa dugo bili simbol prestiža, a tek krajem 19. veka čau-čau je zvanično registrovan kao rasa i osnovan je prvi klub njegovih ljubitelja.

  Dobar čuvar
  Čau-čau je dobar čuvar koji laje samo onda kada to stvarno treba i tada je oštar i agresivan. Najveći je individualac među psima, privržen je čoveku, a nikada drugim psima. Nije primeren deci, voli hladnoću i nije mu potrebno puno kretanja. Veoma je inteligentan, pronicljiv, samostalan i veran. Ne trpi grubosti i njega ne smete tući jer ćete ga tako zauvek izgubiti. S njim uvek mora lepo da se ophodi, ali tako da mu se ipak stavi do znanja da ste vi vođa, a on podređeni. Odgovara mirnim osobama jer ne zahteva duge šetnje niti sportska takmičenja, a nije uvek ni spreman za igru. Normalne pseće igre ne spadaju u igre čau-čaua, kao ni igranje sa drugim psima. On se drži svog vlasnika i nezainteresovano prolazi pored drugih pasa, pa čak i ljudi. Njega nikada nećete videti kako prilazi nepoznatoj osobi veselo mašući repom i pokazujući znake privrženosti. On će se prema nepoznatima ponašati veoma rezervisano.

  Čist pas bez mirisa
  Čau-čau je vrlo čist pas bez mirisa. Kupa se dva do tri puta godišnje mada ni to nije neophodno jer se čau-čau sam liže kao mačka. Jednostavno, ovaj pas voli da bude čist i uredan. Veoma je snažan i mišićav. Interesantna je legenda o njegovom plavom jeziku koji ga i čini toliko različitim od drugih rasa. Navodno, kada je nastajao svet i kada su zvezde usađivane u nebo, padali su mnogi komadi neba na zemlju. Jedini pas koji je smeo da dodirne te komade neba bio je čau-čau. Zato on i danas, po drevnom predanju, ima plav jezik.