Broj 117
Početna > Lepi i zdravi > KRENITE NA TRENING, ODMAH!

Kako do kondicije i idealne figure

KRENITE NA TRENING, ODMAH!

Ne postoji čarobni štapić koji će vam formu podići na viši nivo, a telo dovesti do savršenstva preko noći. Jedino rešenje je da redovno vežbate i da budete uporne

Uglavnom se većina žena seti da poradi na svom telu mesec dana pred odlazak na more, pa su sale za vežbanje i fitnes centri u gradu dupke puni u maju i početkom juna. Ne postoji čarobni štapić koji će vam formu podići na viši nivo, a telo dovesti do savršenstva preko noći. Stručnjaci za fizičku kulturu ističu da je idealan period za početak vežbanja jesen, kada počinje nova sezona, bez obzira na to koji ćete vid rekreacije odabrati. Ako se niste aktivirali tada, a ne spadate u sportske tipove, sada je poslednji trenutak da se postepeno uključite u blažu varijantu treninga koji će uticati na vaše razmišljanje o rekreaciji i prijati vašem telu. Odlučite se, recimo, za strečing ili vežbe istezanja koje će vašem telu pružiti gipkost i elastičnost, pa ćete posle nekog vremena shvatiti koliko vam je upravo rekreacija bila potrebna. Ukoliko nemate vremena da se priključite nekoj grupi koja redovno vežba, postoje osnovne vežbe kojima s vremenom sami možete postići određeni nivo izdržljivosti mišića i koliko-toliko oblikovati telo, naravno, ako ih redovno i u kontinuitetu upražnjavate.
  Evo nekoliko jednostavnih vežbica:
  1. Polučučnjevi
  Najjednostavnije vežbe za oblikovanje mišića nogu i zadnjice svakako su polučučnjevi i čučnjevi. Raširite noge, tako da vam kolena budu u liniji sa stopalima. Lagano se spuštajte do visine kolena. Za početak uradite tri serije po deset ponavljanja.
  2. Čučnjevi
  Kada vam s vremenom noge malo ojačaju, počnite sa dubokim čučnjevima. Noge su paralelne i razdvojene da prate liniju ramena. Spuštajte se skroz u čučanj, tri puta po deset ponavljanja, a posle određenog perioda povećavajte broj ponavljanja u seriji za po jedan čučanj više.
  3. Zidni tobogan
  Stanite leđima oslonjeni o zid. Pomerite stopala napred dok ne budu 50 do 70 centimetara udaljena od zida. Polako klizite nadole sve do sedećeg položaja, tj. dok bedra ne budu paralelna s podom. Ostanite tako pet do deset sekundi, stežući mišiće zadnjice. Lagano se vratite u početni položaj.
  4. Stezanje mišića zadnjice
  Lezite na leđa, savijte noge i položite jastuk ili presavijeni peškir između kolena. Stegnite zadnjicu i malo podignite bokove od poda. Ostanite u tom položaju pet do deset sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.
  5. Na steperu
  Oslonite celo stopalo na platformu i stisnite zadnjicu svaki put kad zakoračite gore. Kad silazite, ostanite blizu platforme. Uspinjite se i silazite razumnom brzinom tako da posao obavljaju mišići zadnjice, a ne moment odraza.
  6. Penjanje stepenicama
  Dok se penjete stepenicama, dopustite rukama da se prirodno njišu, a težinu tela blago prebacite na pete da uposlite mišiće zadnjice (opterećivanje nožnih prstiju jača listove).
  Ovo su vežbe koje oblikuju vaše noge i zadnjicu, a priznajte da su nam to glavni aduti kada je izgled u pitanju.