Broj 117
Početna > Poznati > DŽENIFER ANISTON

Ima li života posle Breda?

DŽENIFER ANISTON

Pola planete nosilo je frizuru kao Dženifer u seriji Prijatelji, plaćali su je milion dolara po epizodi, ali ništa je nije moglo utešiti posle razvoda

Američka filmska i televizijska glumica grčkog porekla Dženifer Lin Aniston rođena je u Kaliforniji 11. februara 1969. godine, a odrasla je u Njujorku. Ćerka je grčko-američkog glumca Džona Anistona (Joanis Anastasakis) i glumice Nensi Dau. Njen otac je rođen na Kritu, deda po majci Gordon Maklin Dau bio je škotskog i engleskog porekla, dok je njena baba po majci Luiza Griko italijanskog porekla. Anistonova je deo detinjstva provela u Grčkoj, ali je njegov najveći deo bila u Njujorku, gde je njen otac glumio u sapunicama. Dženifer ima dva polubrata, Džona Melika i Aleksa Anistona. Godine 1985. porodica se preselila u Los Anđeles, gde je otac glumio u Danima naših života. Diplomirala je na Menhetnu, na Višoj muzičkoj i dramskoj školi La Gvardiji. Za vreme školovanja, za život je zarađivala radeći kao telefonski prodavac i kao raznosač na biciklu.
 
  Teški glumački počeci
  Prva pojava u medijima bila je na radiju u Šouu Hauarda Sterna, kasnih '80-ih. Kada je napustila šou, preselila se u Holivud i dobila je prvu televizijsku ulogu 1990. godine, kada je izabrana za stalnog člana glumačke ekipe serije Moloa. Iste godine je glumila i u televizijskom filmu Kamp Kukamonga. Bila je jedna od glavnih likova u seriji Feris Bjuler, međutim, snimanje je vrlo brzo prekinuto. Zatim se pojavila u još dve propale televizijske komedije: Ivica i Muddling Through i bila je specijalni gost u serijama Kvantni skok, Hermanova glava i Berkov zakon. Psihički rastrojena zbog propadanja serija u kojima je glumila, dodatno je slomljena kada su kritičari ismejali Leprikon, horor film u kom je glumila 1993. godine. Zbog svega ovoga, ozbiljno je razmišljala o prekidu glumačke karijere.
 
  Rejčel Grin
  Usledila je audicija za Prijatelje, sitkom koji je stvoren kao odgovor na nagli pad gledanosti televizije En-Bi-Si. Producenti serije su prvobitno želeli da Anistonova dobije ulogu Monike Geler, ali ih je ona ubedila da je uloga Rejčel Grin kao stvorena za nju. Tumačila je ovu ulogu od 1994. pa sve do kraja emitovanja serije 2004. Ispeglana frizura boje meda bila je najtraženija frizura širom sveta devedesetih godina prošlog veka. U pitanju je vrlo precizno slojevito šišanje i dobro odabrana boja tankih i gustih pramenova. Usledile su nominacije za nagradu Emi, čak pet. U poslednje dve sezone Prijatelja, Anistonova je dobijala platu od milion dolara po epizodi. Prema Ginisovoj knjizi rekorda iz 2005. godine, Dženifer Aniston je dobila titulu najplaćenije TV-glumice svih vremena, koju je podelila sa koleginicama iz serije Kortni Koks Arket i Lizom Kudrou. Kortni Koks Arket joj je postala najbolja prijateljica, a Dženifer je i kuma njenog deteta, Koko Rajli Arket.
 
  Brak sa Bredom Pitom
  O njenoj vezi sa Bredom Pitom pisali su svi svetski tabloidi. Udala se za Breda 29. jula 2000. godine, na raskošnom venčanju u Malibuu. Međutim, Pit je na snimanju filma Gospodin i gospođa Smit upoznao Anđelinu Džoli, njih dvoje su na snimanju imali romansu, što je dovelo do toga da su se 7. januara 2005. godine Bred i Dženifer rastali. Ona je zvanično podnela tužbu za razvod 25. marta 2005. godine, koja je okončana 2. oktobra iste godine. Mediji su pisali da je do razvoda došlo zbog odbijanja Anistonove da ima decu. U intervjuu za magazin Veniti fer, avgusta 2005, Dženifer je odbacila ove optužbe, rekavši: „Nikada u svom životu nisam izjavila da ne želim da imam dece. Oduvek sam želela decu i nikada se ne bih odrekla materinstva zbog karijere." Nekoliko godina nakon što su se strasti smirile, glumica je za američki Vog otvoreno pričala o razvodu: „Pa, nikada nije bilo toliko loše kao što se pisalo. Razvod svakako nije nešto čemu ćeš se radovati, ali to je sad toliko daleko iza mene da se ne sećam loših stvari. Na kraju, ispalo je korektno, nije bilo ni pakosti, ni mržnje, ničega što su tabloidi pokušavali da uguraju u priču. Brak, jednostavno, nije uspeo. Ubrzo nakon razvoda, dugo smo razgovarali telefonom i rekli jedno drugom sve što nam je ležalo na srcu. Od tada imamo topao odnos pun poštovanja. Ko god kaže da će nešto trajati zauvek ima nerealna očekivanja."
 
  Svađe s majkom
  Glumica kaže da je dugo patila od nedostatka samopoštovanja, delimično i zbog negativnog uticaja majke, bivše manekenke, koja ju je podizala nakon što je otac Džon otišao. Inače, Dženifer jedno vreme nije govorila s majkom zbog toga što je majka o njoj napisala knjigu u kojoj je pokušala sebe da opravda. Zato je Džen nije ni pozvala na venčanje s Bredom.
  „Ne osećam se stalno lepom" - rekla je Džen, misleći na pritiske majke da mora uvek da izgleda savršeno. Imitirajući je, kaže: „Mama bi govorila: 'Namesti izraz lica, oči su ti preblizu; kad stavljaš ajlajner, moraš da izvučeš crtu ovde jer su ti oči ionako sitne, a lice ti je preširoko, i vidiš, dušo, imaš usta na oca pa ćeš morati da ih oivičiš olovkom.'" Godinama, kaže, nije smela nikome da pokaže svoje lice bez naslaga šminke.
 
  Ljubavni život posle braka
  Od kada su se razveli, Anistonova je počela da se zabavlja sa Vinsom Vonom, kolegom iz filma Raskid. U avgustu 2006. godine, ona je porekla tračeve da su njih dvoje vereni, kao i tračeve koji o govore o tome kako je, navodno, on nju zaprosio. U oktobru 2006, magazin Ju-Es vikli citirao je izvore koji su bliski Vonu, koji govori o raskidu ovog para: „Džen živi u ludom, ludom svetu prepunom novinara i štampe. To jednostavno nije njegov svet." U decembru iste godine, i Dženifer i Vins su potvrdili da su raskinuli nekoliko nedelja ranije, kada ga je Dženifer posetila u Londonu. Posle Vinsa, glumica je često slikana u društvu mlađih i poželjnih muškaraca. Sada je u vezi sa muzičarem Džonom Mejerom, kojeg je upoznala prošle godine u februaru na žurki povodom dodele Oskara. „Jedva da sam poznavala njegovu muziku, ali kada smo se sreli nedelju dana kasnije, to je bilo to." Ovaj par se na nedavnoj dodeli filmskih nagrada pojavio zajedno. Mnogi su kritikovali glumičin izbor, jer je Mejer devet godina mlađi od nje, na šta je ona šarmantno odgovorila: „Znaš, to ne može da se predvidi. Ljubav se pojavi i kreneš za njom."