Broj 117

Ukrasne biljke

AZALEJA

Azaleja je jedna od najelegantnijih sobnih biljaka, a dom krasi svojim atraktivnim cvetovima i dekorativnim lišćem

Ova biljka ima ovalne, sjajne, tamnozelene listove i predivan cvet, koji se pojavljuje u raznim bojama, najčešće u beloj, ružičastoj i crvenoj. Cveta cele zime sve do sredine proleća. Traži svetlo mesto, ali ne i direktno sunce, jer joj nimalo ne prija blizina grejnog tela. Zato za nju treba odrediti mesto u stanu gde je najviša temperatura oko 20 stepeni. Važno je i da do nje ne dopire direktna sunčeva svetlost, ali da je prostorija dovoljno svetla. Ako su uslovi u stanu drugačiji i temperatura viša, biljci treba pomoći da tokom dana izgubi što je moguće manje vlage. Može da poraste do 50 cm, voli vlažan supstrat i svakodnevno orošavanje lišća. Pravo je uživanje gledati kako se bokor azaleje iz dana u dan osipa cvetovima, da bi na kraju cvetovi prekrili celu biljku i bili nezamenljivi živi buket cveća u vašem stanu. Azaleju zalivajte mekom vodom ili kišnicom. U vreme cvetanja, u vodu za zalivanje dodajte i tečno đubrivo za cvetnice. Nakon precvetavanja uklonite suve cvetove. Azaleja leti može da stoji napolju, što će joj prijati, a najbolje je zakopati je u baštu zajedno sa posudom, u poluosenčeno, zaštićeno mesto. Pupoljci se mogu pojaviti već u avgustu ili septembru.

  Zbog svakodnevnog zalivanja, biljka će ostati znatno svežija, jer će je sloj treseta štititi od preteranog zagrevanja same saksije, čime će se znatno smanjiti i isparavanje.  

  Azaleja pripada rodu rododendrona, a na našim prostorima uzgaja se Rhododendron simsii, koji je poreklom iz Kine. Zastupljena je brojnim sortama i u različitim nijansama.