Broj 116
Početna > Putovanja > ZAVODLJIVI MIRISI ORIJENTA

Pozdrav iz Egipta

ZAVODLJIVI MIRISI ORIJENTA

Šarm el Šeik je popularno turističko odredište na Sinajskom poluostrvu, u kojem tokom cele godine možete uživati u odličnim hotelima, ronjenju, kupovini, uz obavezno cenkanje, širok osmeh i čarobnu reč habibi...

Niko mi nije verovao da sam iz Srbije, a nisu baš ni znali gde je to, te davne 2000. kada sam prvi put bila na Sinaju. Pasoši su se vizirali u ambasadi uz dosadno popunjavanje formulara, a Šarm el Šeik su posećivali uglavnom Italijani i engleske babe u tigrastim kupaćim kostimima, koje su u svom poslednjem pohodu na dobar život šetkale po luksuznim hotelima. Tako je to izgledalo tada. U organizaciji turističke agencije Kontiki, sa još nekoliko novinara i fotografa, evo mene opet u Egiptu. Ja malo starija, Šarm el Šeik sve noviji i lepši. Ruskinje oskudno obučene, Egipćani sve nasmejaniji. A tajna je ispisana u magičnoj reči koja može da donese puno para - turizam!

Turizam s pet zvezdica
Šarm el Šeik, s klimom koja omogućava kupanje tokom cele godine, popularno je turističko odredište, smešteno na Sinajskom poluostrvu, 480 km od Kaira. Ovo letovalište se nalazi severno od Nacionalnog parka Ras Muhamed, a proteže se na obali dugoj 20 km. Najpre je to bilo ekskluzivno letovalište bogatih Egipćana, da bi kasnije steklo međunarodnu popularnost. Već pri sletanju na aerodrom primećujem veliki pomak. Aerodrom je renoviran i modernizovan. Procedura dobijanja vize pojednostavljena, jer se pri ulasku dobija veoma brzo. Jedini zadatak je bio da uživamo i ispitujemo kvalitet hrane i usluge u hotelu Hilton Worldwide Resorts sa pet zvezdica, što nam nimalo nije teško palo jer je ovo mesto poznato po prelepim hotelima i plažama, ljubaznom osoblju, a posebno po idealnim uslovima za ronjenje. Hoteli različitih kategorija su sve brojniji. S prilivom sve većeg broja turista koji dolaze da uživaju u kupanju, ronjenju, jahanju kamila ili konja u pustinji, ali i terorističkih napada koji su se dešavali u nekoliko navrata, obezbeđenje i zaštita oko samih hotela odlično su organizovani.

Trgovci progovorili srpski
Za razliku od ranijih godina, dominiraju ruski turisti. Kažu da Šarm nedeljno poseti deset hiljada Rusa. Nije ni čudo što su vešti Egipćani već savladali ovaj jezik i gotovo da su sva obaveštenja napisana na ruskom. Ranije su trgovci dobacivali: You look like Egiptian... i usput, s retoričkom strašću, ukratko pričali istoriju poluostrva, sada te na nekoliko jezika nagovaraju da uđeš u njihovu radnju. Govore čak i srpski, što je dokaz da smo sve češći gosti u ovom delu sveta. Egipćani su najbolji trgovci na svetu. Zahtevaju samo malo strpljenja i da gucnete malo onog čaja što vam nude kako biste se dogovorili oko cene. Prodaće vam lako svaku priču, zato budite mudri i cenkajte se sve dok ne snize cenu makar upola od prve ponuđene.

Slatka aroma uživanja
Šarm el Šeik se sastoji od tri uvale, od kojih se centrom smatra Nama Bej. Ovaj deo grada pleni šarmom, a u centru se nalazi pešačka zona gde se mešaju mirisi orijentalnih začina i slatka aroma duvana sa tradicionalnom i modernom muzikom.
Sve je podređeno posetiocima spremnim da potroše dosta novca, kako u ovom delu tako i u starom Šarmu. Noću se puše čibuci i gledaju lepe Evropljanke i Ruskinje nagih ramena kako zavodljivo biraju nakit koga ovde ima u ogromnim količinama. Od jeftinijeg srebra do najluksuznijih zlatnih ogrlica, crvenih korala, lapisa, tirkiza... U vazduhu se oseća miris najrazličitijih začina, mirišljavih opijajućih štapića, muzika koja samo govori o ljubavi... habibi, habibi... Oni imaju za svakoga sve - pokušaće da vas ubede. Muška i ženska vijagra, eterična ulja, lekovi za sve bolesti...

Za ljubitelje aktivnog odmora
Pored standardnog programa, u ponudi postoje akvapark za zabavu, izleti kao i razne sportske aktivnosti. Neka od njih su obilazak Nacionalnog parka Ras Muhamed, mesta Dahab, Mojsijeve gore, manastira Sveta Katarina, odlazak u Kairo autobusom ili avionom, obilazak piramida, kanjon boja, večera u beduinskom selu, vožnja kvad ranera četvorotočkaša po pesku, brod sa staklenim dnom, ronjenje sa maskama ili snorkling, kao i ronjenje s bocama... Pre nego što odlučite gde ćete ići, proučite cene na nekoliko mesta i, naravno, cenkajte se!
Otkrila sam vam nekoliko finti. Na vama je da ih usavršavate. Zato pravac Šarm el Šeik. I ne zaboravite, reč koja ruši sve cene i mami širok osmeh je habibi...