Broj 116
Početna > Zanimljivosti > VELIKO SPREMANJE

Vreme je za prolećno čišćenje

VELIKO SPREMANJE

Kao što je svakog proleća potrebno iznova pročistiti telo i duh, isto treba učiniti i sa prostorom u kojem živimo. Ali, da veliko spremanje ne bi ispalo prenaporno i pretvorilo se u maraton, evo malog plana koji vam može olakšati

Kod velikog čišćenja obavezno je rešiti se smeća i suvišnih stvari iz kuće. Nije lako odreći se stvari iz prošlosti, ali rukovodite se pravilom da ako nešto niste koristili proteklu godinu, verovatno vam neće nedostajati. Takođe, proverite kuhinjske i kupatilske ormariće. Izbacite sve lekove, kozmetiku i hranu kojoj je istekao rok trajanja. Posvetite 30 minuta čišćenju fioke ili police, pa ćete za nedelju dana imati organizovan i uredan dom.
 
  Počnite s kuhinjom, jer je ona mesto gde se najviše toga događa, od sečenja, pranja, skladištenja, pripremanja jela, jedenja... zbog svega ovoga potrebno je obratiti pažnju prilikom čišćenja kuhinje. Očistite sudoperu, šporet, obrišite podove, vrata kuhinjskih ormarića...
 
  Nakon kuhinje na red dolazi kupatilo. Za čišćenje kupatila najbolje je koristiti mešavinu alkoholnog sirćeta i vode koja će vam poslužiti prilikom čišćenja lavaboa, kade, slavina i pločica. Zapamtite da ne koristite abrazivna sredstva na osetljivim površinama.
 
  Brisanjem prašine ne samo da ćete zaštititi nameštaj već ćete i poboljšati kvalitet vazduha u domu. Za brisanje prašine koristite meke krpe, koje lako kupe prašinu i zadržavaju je na sebi, kako bi se sprečilo njeno raspršivanje.
 
  Usisavanjem jednom nedeljno sprečićete suvišno nakupljanje prašine, a tepisi će biti čisti i uredni. Što se tiče manjih tepiha, koje je teško usisati, njih je najbolje jednom nedeljno izneti napolje i dobro otresti od suvišne prašine, a bar jednom mesečno oprati u mašini.
 
  Brisanje podova vlažnom krpom je jedan od najjeftinijih i najdelotvornijih načina za održavanje kuće čistom i urednom. Kada brišete podove, dobro iscedite krpu, jer višak vode može da ošteti drvene površine.
 
  Jednom nedeljno poželjno je promeniti čaršave i posteljinu. Takođe, preporučuje se i rotiranje čaršava i posteljine u ormaru da one na dnu ne bi ostale zaboravljene i izgubile svežinu.
  I na kraju, ne zaboravite da očistite prilaz kući ili vratima stana, kao i stepenice.
  A jednom mesečno izdvojte vreme za pranje prozora i zavesa, čišćenje ogledala, čišćenje mesta na kojem se nalazi kanta za smeće, kompletno čišćenje šporeta, frižidera i filtera na klima-uređajima.
  Možda vam se sve ovo čini kao puno posla, ali bar približnim pridržavanjem redosleda olakšaćete sebi prolećno spremanje i ostaviti više vremena za uživanje u šetnjama i prolećnim zracima sunca.

  Spremanje sezonske odeće
  Pobrinite se da kutije i prostori u koje odlažete sezonsku odeću budu čisti, da je prostor hladniji, taman i suv da bi odeća bila u dobrom stanju.

  Rešite se nepotrebnih sitnica koje skupljaju prašinu.  

  Upotrebite kutije da odvojite stvari koje su za bacanje, one koje treba sačuvati, prodati ili pokloniti. Istu metodu primenite i na hartije koje su vam se nakupile u kući.

  BOJE DONOSE RADOST
  - Samo nekoliko jastuka sa cvetićima živopisnih boja mogu da unesu posebnu energiju u vaš dom.
  - Ako imate puno tamnog nameštaja, razmislite o tome da ga ovog proleća osvežite menjanjem mebla.
  - Unesite puno cveća u svoj dom, ne samo da će izgledati lepo već ćete se i vi odmah osećati bolje.
  - Proleće je pravo vreme da sklonite tepihe i da se bacite na čišćenje podova.