Broj 116
Početna > Trpeza > TITOVA OMILJENA JELA

Mirisi iz SFRJ kujne

TITOVA OMILJENA JELA

PITA OD JABUKA ZA INDIRU GANDI
 
  Indira Gandi stigla je u posetu Beogradu 11. oktobra 1967. godine.
  Službeni razgovori počeli su 12. oktobra, a razgovaralo se o dva ključna svetska problema tog vremena - trećem izraelsko-arapskom sukobu i ratu u Vijetnamu. Evo recepta za pitu koja je tog dana bila poslužena kao poslastica.
 
  Pita od jabuka
 
  Sastojci
  (Za 10 osoba)
 
  2 kg kiselih jabuka
  kilogram kora za pitu
  decilitar ulja
  150 g kristal šećera
  cimet u prahu
 
 
  Priprema
  Oljuštite i nastružite jabuke. Malo ih iscedite rukama, sok odvojte. Dodajte 100 g šećera, cimet u prahu i sve dobro izmešajte. Dve kore stavite na radnu površinu, svaku koru malo poprskajte uljem. Jabuke stavite na početnu ivicu kora, zatim ih pažljivo savijajte. Premažite pleh uljem, ređajte savijene pite, tako da se ne dodiruju. Kada ste ih složili, lagano premažite uljem gornju površinu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pitu pecite oko 40 minuta. Ako kore brzo porumene, treba ih pokriti aluminijumskom folijom. Gotovu pitu izvadite i ostavite da se ohladi oko pola sata. Isecite komadiće dužine šest centimetara i poslužite. Uz pitu poslužite i žuti šećer. Pita od jabuka je bila Titov omiljeni kolač i spremana je za njega barem dva puta nedeljno.
 
   
  WHITE LADY ZA JOVANKU
 
  White Lady je bio omiljeni koktel Jovanke Broz. Nenad Tišma, jedan od konobara, radio je više godina u Saveznom izvršnom veću, Skupštini i hotelu Metropol. Ovo je njegov recept.
 
 
  White Lady
 
  Sastojci
  3 dl limunovog soka
  1 dl džina Gordon
  1 dl maraskina ili koantroa
 
 
  Priprema
  Izmešajte sve sastojke i sipajte u čašu za koktel, čija je ivica prethodno ukrašena šećerom. Dodajte koktel višnju i služite ohlađeno.
 
 
 
  Korišćen materijal iz knjige Titov kuvar, autora Anje Drulović, u izdanju Lagune.