Broj 116
Početna > Lepi i zdravi > SNAGA NAŠE PSIHE

Sve što hoču to i mogu!

SNAGA NAŠE PSIHE

Psiha upravlja našim ponašanjem, a korišćenje njene snage može pozitivno da se odrazi na osećaj sreće. Bečki psiholog Julija Umek otkriva kako

Džordž Bernard Šo je govorio: „Postoje mnoge stvari koje nisu razumne, ali su ipak sasvim prirodne." Ne može se lako razumeti kako dolazi do odluka koje nisu zasnovane na razumu. Postavlja se pitanje ko ili šta donosi odluke. Da li mi sami ili naša psiha? Mi verujemo da učestvujemo u našim radnjama kao svesno razumno biće koje misli, oseća i planira. Mi, takođe, verujemo da uviđanje stanja stvari i posledica koje proizilaze iz toga mogu da nas odvrate od nerazumnog ponašanja. Ali, svedoci smo da nas kroz život vode uglavnom naša osećanja i naša intuicija. Pogledajte šest mogućnosti za korišćenje snage psihe.

1. Istražite svoju ličnost
Organizujte se i pokušajte da sve što radite, radite rado, naravno, ako je to moguće. Tada će vas podržati i snaga psihe. Najbolje ćete u tome uspeti ako u potpunosti utonete i predate se jednoj aktivnosti, tako će nastati dobar spoj mozga i psihe. Ko sam sebe u poslu doživljava važnim, a svoj posao smislenim i pri tom još oseća da u profesiji može da upotrebi svoje jače strane, biće srećniji od nekoga ko samo mehanički obavlja posao.

2. Negujte prijateljstva
Psiha voli društvo, pažnju, toplinu i srdačnost. Pozitivni društveni kontakti umanjuju stres i jačaju imuni sistem. Koristite svaku priliku da stupite u kontakt sa ljudima i stvorite prilike da nađete nove prijatelje.

3. Potražite unutrašnje zadovoljstvo
Psiha vam daje snagu da biste se rešili tereta iz prošlosti. To je neizostavan preduslov za zadovoljstvo. Smireno srce i zadovoljstvo imaju veze s mirom. Pomirite se s prošlošću, to će vas osloboditi za dobru budućnost. Izbegnite zauvek rečenicu koja će vas učiniti nesrećnim „Da sam samo..."

4. Nemojte biti zavidni
Nemojte se porediti sa drugima kojima je, navodno, bolje nego vama. Psiha najviše voli da se poredite sami sa sobom, da sebi predočite koliko ste već postigli. Pogledajte u vaš život i pitajte se koliko ste već dostigli, naučili i savladali. Takve misli prijaju psihi i jačaju je. Što se duže i intenzivnije podsećate na vaše uspehe, to će se ovo dobro sećanje dublje urezati u svest i pozitivno će uticati na opšte zadovoljstvo životom.

5. Slušajte muziku
Da li ste primetili da sve poslove lakše obavljate uz muziku? Ona direktno utiče na nerve, telo i dušu.

6. Ljubav daje snagu
Ko s ljubavlju misli na druge, srdačno im se obraća, drugima pomaže, učiniće i samog sebe srećnim. Takav osećaj sreće najviše može da se razvije onda kada se ne priča o pruženoj pomoći ili se čak tajno pomogne.