Broj 116
Početna > Poznati > PENELOPE KRUZ

Vrela krv u Holivudu

PENELOPE KRUZ

Tridesetčetvorogodišnja Penelope Kruz Sančez je prva glumica sa španskog govornog područja kojoj je pošlo za rukom da osvoji Oskara, ali i da zavede svakog svog partnera iz filma

Penelope je rođena 28. aprila 1974. kao prvo od troje dece majke Enkarne, frizerke, i oca Eduarda, trgovca i automehaničara. Enkarne i Eduardo tvrde da je Penelope još kao beba ukućanima priređivala živopisne nastupe. Pošto je bila veoma nestašno, ali emotivno dete, kada joj je bilo četiri godine, odlučili su da je upišu u školu baleta kako bi na pravi način kanalisala svoju energiju. Strastvena želja za pozornicom ju je održala na španskom Nacionalnom konzervatorijumu gde je devet godina učila klasičan balet. Zatim je nastavila sa džez baletom, a s 15. godina odlučila je da se okuša kao glumica. Njen talenat nije prošao nezapaženo jer je već na prvoj audiciji pobedila 300 drugih devojčica. Potpisala je ugovor koji joj je obezbedio angažman u više televizijskih programa i muzičkih spotova, a zatim i prvu filmsku ulogu.
 
  Upoznavanje sa Almodovarom
  Penelopina prva velika filmska ostvarenja su glavne uloge u filmovima Šunka, šunka i Belle Epoque. Uspeh ovih filmova Kruzovoj je doneo internacionalno priznanje. Nakon nekoliko filmova, 1997. je odigrala malu, ali veoma zapaženu ulogu u Almodovarovom filmu Živo meso. Godine 1998. Penelope je dobila svoju prvu glavnu ulogu u filmu na engleskom jeziku - The Hi-Lo Country. Oprobala se u još nekoliko filmova na engleskom jeziku da bi se 1999. vratila u Španiju kako bi ponovo sarađivala sa Almodovarom u filmu Sve o mojoj majci. Almodovar je reditelj koji joj je otvorio vrata slave i Penelope za njega ima samo reči hvale: „Pedro je moj veliki prijatelj i najomiljeniji reditelj. Jedan je od retkih ljudi kojima bezgranično verujem i uvek poslušam njegove savete. Mnogo sam mu zahvalna, pošto bi se bez njega moja karijera razvijala u potpuno drugom pravcu." Nakon pojavljivanja u filmu Šunka, šunka, Penelope je shvatila da je gluma nešto čime je oduvek htela da se bavi. Ipak, priznala je da je u tom periodu prošla kroz veliku krizu. Ogromni stres se odrazio na njeno mentalno zdravlje. Doživela je nervni slom koji je trajao nekoliko meseci. U tom trenutku joj je najviše pomogla njena porodica, zahvaljujući kojoj je uspela da prebrodi ovaj težak period.
 
  Uspeh za uspehom
  Naredne godine su bile prekretnica za Penelopin privatni i profesionalni život, jer su joj pristizala scenarija za ozbiljne uloge u holivudskim produkcijama. Posle uloge u melodrami Svi ti divni konji, bila je kraće vreme u vezi sa Metom Dejmonom, partnerom iz tog filma. Nakon uloge u filmu Mandolina kapetana Korelija, gde joj je partner bio Nikolas Kejdž, pričalo se da je bila u vezi i sa ovim glumcem. Godine 2001. snima rimejk filma Otvori oči  - Vanila skaj, koji joj donosi ogromnu medijsku pažnju zbog zbližavanja s Tomom Kruzom. Nakon završetka snimanja, tri godine se zabavljala sa ovim glumcem. Za to vreme zajedno su posećivali sajentološku crkvu pa su se pojavile glasine da je Tom uspeo katolikinju od rođenja da preobrati u sajentologiju, iako ona i danas to negira. Sa najboljom drugaricom Selmom Hajek glumila je 2006. godine u filmu Bandidas. Iste godine Penelope je dobila odlične kritike za ulogu u Almodovarovom filmu Vrati se. Za istu ulogu te godine je bila nominovana za Oskara za sporednu ulogu, kao prva glumica španskog porekla. Nakon snimanja filma Sahara sa Metjuom Mekonahijem, pričalo se da je u vezi s ovim glumcem.
 
  Umetnička porodica Kruz
  Iako potiče iz radničke porodice, podmladak porodice Kruz je od rođenja posvećen umetnosti. Penelope ima mlađeg brata Eduarda, poznatog pevača, i mlađu sestru Moniku koja se bavi plesom i glumom. Njih troje jedno drugom pružaju veliku podršku, kako privatno tako i poslovno. Sestre su pomogle bratu tako što su se pojavile u njegovom spotu koji je izazvao ogromno interesovanje u Španiji jer se sestre u spotu ljube. S druge strane, Monika i Penelope su u maju 2007. dizajnirale odeću za poznatu špansku modnu kuću. Penelope govori četiri jezika - španski, italijanski, francuski i engleski. Veliki je humanitarac i redovno učestvuje u dobrotvornim akcijama, ali i daje znatne količine novca za raznorazne organizacije. Volontirala je 1997. godine nekoliko meseci u Ugandi.
 
  Srećno zaljubljena
  Od 2007. godine Penelope je u vezi s glumcem Havijerom Bardemom, dobitnikom Oskara. S njim je glumila u dva navrata, na početku svoje karijere u filmu Šunka, šunka i u filmu karijere Ljubav u Barseloni, koji joj je i doneo Oskara. O ljubavi s Havijerom ne priča puno jer se „plaši da će se nešto loše dogoditi ukoliko progovori o vezi". Na pitanje kako vidi sebe za deset godina, Penelope je rekla da bi volela da stvori sopstvenu porodicu, sa dvoje dece i da živi na relaciji Madrid-Njujork. Ubeđena je da će njen život dobiti pravi smisao tek kada pored sebe bude imala decu.