Broj 116
Početna > Zanimljivosti > MUŠKARCI I ŽENE

Zašto se toliko razlikujemo?

MUŠKARCI I ŽENE

Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere, pa se verovatno zato razlikujemo po sposobnosti zapažanja, po reakcijama i stilu ponašanja. Navikli smo da to objašnjavamo delovanjem hormona ili vaspitanjem. Ali, nauka tvrdi da su u osnovi naših razlika specifičnosti muškog i ženskog mozga

Samo deo naših osobina dobili smo rođenjem. Mnogo toga zavisi od vaspitanja i sredine. Iako još uvek nije dokazano da intelektualne sposobnosti zavise isključivo od strukture mozga, jasno je da se mozak muškarca i mozak žene različito razvijaju i funkcionišu. Oni se ne razlikuju samo po strukturi različitih delova već i po strukturi neuronskih krugova i hemijskih spojeva koji prenose informacije od jednog do drugog neurona - tvrde doktori bioloških nauka, a uz to, te razlike su zacrtane genetski. Zašto su se priroda i evolucija pobrinule da nas učine toliko različitim, da se toliko razlikujemo jedni od drugih? Dok neki naučnici govore da su naše razlike pre svega u vezi sa našim reproduktivnim zadatkom - da se produži ljudska vrsta, i da je uticaj vaspitanja, obrazovanja i sredine u kojoj živimo ograničen, drugi kažu da rođenjem dobijamo samo deseti deo neuronske mreže, ostalo se formira pod uticajem stimulansa koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. „Rođenjem se ne postaje žena" - pisala je Simon de Bovoar u knjizi Drugi pol. Slično tome, muškarac se ne postaje rođenjem. Oba pola, u svakom slučaju, treba da znaju svoje jake strane da bi umeli da se smeju svojim slabostima!
 
  JAKE ŽENSKE STRANE
  PREFINJENIJE ZAPAŽANJE
  Ženska čula su „podešena" finije od muških: žene bolje čuju i usvajaju veći dijapazon zvukova (glasova).
  VEŠTINA RUKU
  Bolje od muškaraca žene rešavaju zadatke koji zahtevaju razvijenu motoristiku ruku i precizniju koordinaciju pokreta.
  BOLJE PAMĆENJE
  Kod žena je bolje razvijena verbalna i asocijativna memorija: lakše pamte reči s pročitanog spiska, brže pronalaze reči koje počinju istim slovom ili imaju isti broj slova.
  KOMUNIKATIVNE SPOSOBNOSTI
  Žene su bolje od muškaraca u svemu onom što je u vezi s komunikacijom. Tri puta je manje žena koje zamuckuju i koje pate od disleksije (poremećaj u učenju čitanja). Sem toga, žene mnogo bolje tumače izraz lica i govor tela.
  KAKO RADI NJEN MOZAK
  U celini, on ima više neurona, a to omogućava ženama da bolje povezuju i kombinuju različite informacije. Ipak, one dva puta više od muškaraca pate od depresije. Moguće je da je to zbog toga što mozak žene (u poređenju sa mozgom muškarca) proizvodi manje hormona serotonina, koji reguliše raspoloženje.
 
  JAKE MUŠKE STRANE
  BOLJA ORIJENTACIJA
  Instinktivno, oni preciznije mogu da odaberu pravac kretanja (žena se orijentiše prema konkretnim objektima), bolje se orijentišu na planovima i mapama, ali lošije pamte orijentire, detalje pravca kretanja i pejzaže.
  BOLJI SU U GEOMETRIJI
  Muškarci bolje rešavaju zadatke sa procentima i prave geometrijske projekcije. Ipak, aritmetičke radnje žene rešavaju brže!
  PRECIZNIJE POGAĐAJU CILJ
  Bolji su u baratanju oružjem, pogađanju mete i hvatanju predmeta u letu.
  PRAGMATIČNIJI I OŠTRIJI
  Oni su usmereni ka cilju, pragmatični su i usredsređeni na akciju. Lakše donose odluke i lakše biraju. (Žene su fleksibilnije - brže ocenjuju situaciju i prilagođavaju joj se).
  KAKO RADI NJEGOV MOZAK
  Kada su muškarac i žena iste konstitucije i rasta, mozak muškarca je nešto veći od ženskog. Ipak, veza između ove činjenice i kognitivnih sposobnosti ne može se time objasniti: u proseku, nivo inteligencije (IQ) kod predstavnika oba pola je isti. Ovo preciznije govori o drugačijem kognitivnom procesu razmišljanja.