Broj 116
Početna > Lepi i zdravi > LEK ZA DIJABETIČARE

Divlja kruška

LEK ZA DIJABETIČARE

Divlja kruška je hranljiva i ukusna, a ima i brojna lekovita dejstva – od nje se zato prave rakija, džem i čaj

Divlja kruška (Pyrus piraster) je listopadno drvo, visoko do 20 metara, sa širokom piramidalnom krošnjom i kratkim, gustim poprilično ravnim masivnim stablom. Kora je debela oko dva centimetra, tamnosiva, kod mladog stabla glatka, a kod starijeg duboko ispucala. Listovi su dugački oko osam centimetara. Nalaze se na dugim tankim peteljkama. Pupoljci divlje kruške su dosta sitni, pokriveni tamnim ljuspama, kratkorasti se završavaju jednim pupoljkom, dok se vrhovi dugorastih redovno završavaju jakim trnom. Sazreva i bere se u avgustu. Seme je crno, sjajno i pljosnato. Razmnožava se semenom, a cveta od aprila do maja, istovremeno sa listanjem. Cvetanje jednog stabla traje 10-14 dana. Daje obilan nektar i cvetni prah. Ova biljka je jednodoma, spororastuća vrsta šumskog voća. Doživi starost i do 150 godina. Divlju krušku nalazimo najčešće u listopadnim šumama, počev od ravnica do planinskog pojasa, ali je zastupljena i u ostalim šumskim zajednicama. Pojedinačna stabla mogu se naći na južnim padinama planina i do 1500 metara nadmorske visine mada se većinom nalazi do 1000 metara. Raste u srednjoj i jugozapadnoj Evropi.
 
  Lekovito dejstvo

  Divlja kruška se koristi kao lekovita biljka, a u voćarstvu kao podloga za kalemljenje plemenitih sorti krušaka. Iz semena divlje kruške proizvodi se podloga za integralnu voćarsku proizvodnju. Koristi se plod koji ulazi u sastav raznih voćnih i šumskih čajeva. Mladi listovi divlje kruške pospešuju izlučivanje peska i kamenca iz mokraćnih kanala. Plod divlje kruške ima hranljiva i lekovita svojstva. Sveži plodovi sadrže u proseku oko 24 odsto vode, 3,13 odsto šećera, 0,2 odsto uglavnom jabučne kiseline, 0,4 odsto belančevina, 0,3 odsto masti, 3,5 odsto pektina i 2,5 odsto nesvarljivih supstanci. Sadrži vitamine A i C, kao i minerale: kalaj, fosfor, magnezijum i kalcijum. U ljudskoj ishrani, zreli plod koristi se za marmeladu i džemove, a može da se pravi i dobra rakija. U narodnoj medicini plod kruške se upotrebljava za voćni čaj protiv kašlja, upala i promuklosti. Takođe, povoljno deluje na sluzokožu creva.

  Lekoviti deo biljke je zreo plod, kao i mladi listovi.

  ČAJ ZA DIJABETIČARE - za one koji imaju povišen šećer, a još ne primaju insulin, dobro je da nađu divlju krušku, odseku grančicu, oljušte joj koru i od nje skuvaju čaj. Pije se dok se ne spusti nivo šećera u krvi. Najčešće se sasvim izleči dijabetes. Divlja kruška se ne sadi, već sama niče i samo je ta samonikla dobra za čaj, ne domaća.

  ČAJ OD PLODA KRUŠKE - plod se sitno isecka, osuši na prozračnom mestu, prelije vrućom vodom i zatim pije.