Broj 116
Početna > Lepi i zdravi > BUDITE U TOP-FORMI

Džoging za dobro raspoloženje

BUDITE U TOP-FORMI

Proleće je sve bliže, pridružite se kolonama svetskih džogera u trci za dobrim izgledom i zdravljem. I zapamtite - što više trčite bićete srećniji

Najvernije su mu svetske zvezde, ali ne postoji nijedan razlog da se i vi ne priključite kolonama džogera po parkovima jer je trčanje rekreacija koja je zaista svima dostupna. Dovoljno je samo da nabavite odgovarajuće patike i trenerku.
  Dole kalorije i kilogrami!
  Mršavljenje je glavni razlog zbog kog većina dama počinje da trči. Naime, trčanje je jedno od najzahtevnijih fizičkih aktivnosti kojom se efikasno troše kalorije i gube kilogrami. Na primer, osoba telesne težine od 75 kilograma potroši oko 100 kalorija na svaki kilometar i po. A, budući da se trčanjem vrlo brzo povećava mišićna masa, to pridonosi ubrzanju metabolizma, što znači da ćete u stanju mirovanja trošiti više kalorija nego ranije. Trčanje povećava procenat enzima koji u telu razgrađuju masnoću, pa ako redovno trčite, posle otprilike tri meseca možete da zaboravite na dijete.
  Blažena omamljenost
  Istraživanja su pokazala da trčanje ima pozitivne efekte na zdravlje i smanjuje rizik obolevanja od niza bolesti, počev od najobičnije prehlade pa sve do raka. Trčanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti za opštu fizičku kondiciju, a posebno za zdravlje srca i pluća. Ono pomaže u održavanju pravilne cirkulacije i snabdevanju svih delova tela odgovarajućom količinom krvi i kiseonika, a dokazano je da dobra cirkulacija smanjuje rizik od srčanog udara. Pored toga, trčanje pomaže da se oslobodimo stresa i napetosti, a pokazalo se da čak može da pomogne u poboljšanju blagih oblika depresije. Osobe koje redovno trče znaju za takozvanu „trkačku omamljenost" - prijatnu i za psihu blagotvornu kombinaciju osećaja lagane euforije, unutrašnjeg zadovoljstva i bistre glave. Takođe, brojna istraživanja potvrdila su da su zdrave osobe koje svakodnevno trče srećnije, imaju više energije i kreativnije u odnosu na one koji ne trče.
  Ubrzavajte postepeno
  Optimalno je trčati tri do pet puta nedeljno po 30 minuta, iako mnogi stručnjaci savetuju svakodnevno treniranje. Imajte na umu da je 15 minuta trčanja na dan dovoljno da vam se znatno poboljša zdravlje, dok 30 minuta dnevno čini čuda, posebno za imuni sistem. Ali, ako ste početnik, budite oprezni! Svoje zglobove, mišiće, pluća i srce postepeno privikavajte na napore. Velika greška početnika je preterivanje u broju kilometara. Za početak izaberite sledeću formulu: minut trčanja - minut hoda. A pre svakog treninga zagrejte mišiće laganim trčkaranjem ili vežbama zagrevanja.
  Jelovnik za rekreativce
  Za sve fizičke aktivnosti, pa tako i za trčanje, važi isto pravilo - ne treba trčati praznog, ali ni punog stomaka. Najbolje je da glavni obrok pojedete sat-dva pre trčanja, a on treba da sadrži ugljene hidrate (testenina, hleb, žitarice), koji postepeno oslobađaju energiju, osiguravajući organizmu potrebnu energiju na duže vreme. Za vreme trčanja organizam, zbog znojenja i isparavanja, gubi puno tečnosti koju treba nadoknaditi vodom ili nezaslađenim voćnim sokovima. Vrlo je važno da pijete dovoljno tečnosti za vreme trčanja, bez obzira na to da li osećate žeđ, jer kada se žeđ oseti, to je već znak da je počela dehidracija.