Broj 115
Početna > Zanimljivosti > VEŽBANJE SREĆE

Psihičko zdravlje

VEŽBANJE SREĆE

Dobra vest za sve pesimiste i mrzovoljne je da možemo naučiti da budemo srećni. Kao što nam vežbanje pomaže da bolje izgledamo, mentalne vežbe će nam pomoći da budemo srećniji, i to bez znojenja. Treba samo savladati nekoliko osnovnih tehnika i ponavljati ih dok ne osetimo da nas obuzima veselje

Nije vam potreban trener da biste ojačali „mišiće sreće", možete ih vežbati prema ovim savetima. Evo šta treba da uradite:
 
  Prizivanje optimizma
  Vodite dnevnik. Svako veče zabeležite tri dobre stvari koje su vam se dogodile tog dana, a potom uz svaku od njih postavite pitanje: „Kako mi je to pošlo za rukom?" i zapišite odgovor. Kada primetite da su vam se neke akcije pozitivno odrazile na svakodnevicu, raspoloženje će vam se brzo popraviti.
  Smanjivanje napetosti u vezi
  Dogovorite se s partnerom da ćete, kada uđete u jednu od onih besmislenih svađa, promeniti temu ili se jednostavno udaljiti jedno od drugog. Međutim, pošto to nije uvek lako, smislite signal kojim ćete upozoriti jedno drugo da ste opet ušli u začarani krug. Svađa najčešće izbije kada smo umorni ili gladni. Zato se odmorite, jedite, trčite ili slušajte muziku dok se ne opustite.
  Izražavanje individualnosti
  Ova vežba podseća na listanje albuma sa starim slikama ili sećanje na sve smešne situacije iz naše prošlosti. Zatim, napišite na papir pet svojih jakih strana, od znatiželje do hrabrosti. Kada prepoznate sve svoje pozitivne strane, radite na njima. Iskoristite svoju individualnost, otkrijte novi hobi, promenite stil oblačenja... Osećaćete se korisnije, ispunjenije i zadovoljnije.
  Šarmiranje okoline
  Svaki dan vežbajte bar pet minuta. Setite se situacija u kojima ste se osetili samopouzdano i kada vam je koketiranje bilo prirodno stanje. Zatim sedite i spustite stopala na pod i dišite iz stomaka. Kičma mora da vam bude ispravljena, a ramena spuštena i zabačena unazad. Tada vrtite nožne prste. Iako zvuči blesavo, instinktivno ćete se nasmejati. Svakodnevno ponavljajte ove vežbe i vratiće vam se samopouzdanje u situacijama u kojima ste ranije umirali od straha.
  Smirivanje u kancelariji
  Kada vas neko povredi, crtajte. Žvrljanje je puno bolja metoda kanalisanja negativnih osećanja i stresa od urlanja na osobu koja vas je naljutila. Nacrtajte tu osobu kao neku životinjicu ili kao dete. Možda zvuči infantilno, ali deluje. Nasmejaće vas i udaljiti od problema pa ćete situaciju moći da sagledate sa distance i vratićete se poslu mnogo smireniji. I nemojte zaboraviti da bacite crtež!
  Isticanje zahvalnosti
  Oni koji vežbaju „vežbu zahvalnosti" nakon tri meseca se osećaju srećnijima i zadovoljnijima. Vežba ide ovako: izaberite osobu kojoj ste zahvalni, nekoga ko vam je promenio život i napišite joj pismo. Pročitajte ga naglas, najbolje onom kome je namenjeno, ali koristiće i ako ga pročitate sebi.
  Radite šta želite
  Prvi korak je prepoznavanje situacija u kojima sami sebi govorite „to moram" ili „trebalo bi". Zatim se zapitajte: „Želim li ja to zaista?" Ako je odgovor potvrdan, preformulišite rečenicu, a ako je odgovor negativan, uradite ono što vi želite da uradite. Ako uvek budete radili ono što se od vas očekuje, postajaćete sve slabiji i kolebljiviji. Odlučujte samostalno o svojim postupcima i daleko ćete dogurati.
  Negovanje prijateljstva
  Napišite imena tri najbolja prijatelja/prijateljice i uz svako od njih osobine koje vam se najviše i najmanje sviđaju. Na primer, neki prijatelji vas stalno zasmejavaju, ali ne pokazuju zanimanje za vaše probleme. Ako ste dobar organizator, napravite žurku, a ako ste dobra kuvarica, napravite večeru. Ako vam se prijatelji obraćaju kada imaju neki problem, potrudite se da tada budete uz njih. I ne zaboravite, ponekad je dovoljno nabaciti smešak, svet odmah izgleda puno lepše.