Broj 115
Početna > Lepi i zdravi > TRENING ZA BOLJI VID

Kada su vam oči umorne

TRENING ZA BOLJI VID

Vežbama Ki Gong mogu se smanjiti kratkovidost i dalekovidost

Za oči kažemo da su ogledalo duše, pa nije čudo što mnogi upravo oči stavljaju na prvo mesto kada je izgled lica u pitanju. Zbog komplikovane anatomske građe, oči zahtevaju dosta pažnje, pa o njima treba da vodi računa svako, bez obzira na pol i godine. Oko je smešteno u očnoj duplji, a čine ga očni nervi, očna jabučica, kapci, trepavice, suzni aparat i obrve. Svakodnevna nega očiju podrazumeva vežbe, ispiranje i još neke postupke. Verovatno nismo ni svesni koliko u svakodnevnom životu, u stvari, zloupotrebljavamo svoje čulo vida na razne načine. Oko 80 odsto dnevnih aktivnosti obavljamo upravo zahvaljujući očima.
  Dugo sedenje na poslu ispred kompjutera, pogrešno držanje tela, gledanje televizije ili disfunkcija nekih organa dovode do naprezanja očiju. Dovoljno je reći da posle osam efektivnih časova koje provedete za radnim stolom, zumirajući tekstove sa ekrana vašeg računara, možda i previše košta vaše oči. Posledice mogu biti izuzetno neprijatne i mučne. Oči počinju da suze, peckaju i svrbe. Od preteranog nadražaja postaju suve. Ubrzo sledi i intenzivna glavobolja.
 
  Metoda kineske medicine
  Profesor tradicionalne kineske medicine Džong Haijing osmislio je specijalne Ki Gong vežbe za oči. Treningom očiju ove neprijatne pojave mogu da se spreče. Sistem vežbi se bazira na isceliteljsku snagu samog organizma i oka i polazi od činjenice da impuls za gledanje i pokret očiju polazi iz mozga. Haijing tvrdi da se kombinovanom terapijom, koja podrazumeva vežbe i očnu masažu, mogu ublažiti ovi problemi. Očnom meditacijom umorne oči dospevaju u stanje opuštanja, a mentalnom vežbom za podsticanje energije mogu da se ublaže i tegobe koje prouzrokuje glaukom. Za vreme trajanja treninga ne uzimaju se lekovi, već pacijent radi na sebi. Posebno se ističe masaža prstima oko očiju ili na određenim tačkama na zglobovima ruku. Svakodnevnim treningom mogu se smanjiti kratkovidost i dalekovidost. U Kini deca odrastaju učeći Ki Gong vežbe.
  To je metoda tradicionalne kineske medicine stara više od 5.000 godina. Trening očiju ima za cilj da čitav organizam podigne na zdravstveni maksimum. Pri tom se polazi od toga da jedan organ utiče na drugi, a lečenje jednog organa može da bude uspešno samo ako su istovremeno svi drugi organi zdravi.
 
  Odmor je važan
  Umor i iscrpljenost odraziće se prvo na očima, u kojima se mogu videti sitno ispucali kapilari, zakrvljenost beonjača kao i duboki tamni podočnjaci. Zato odvojte malo vremena i odmorite oči. Na oči stavite biljne obloge i ispirajte ih nekim od biljnih čajeva (kamilica, na primer). Ukoliko su vam oči crvene, neprijatno svrbe i luče lepljivi sekret, obavezno se javite lekaru jer su to prvi simptomi upale membrane kapaka ili konjunktivitisa. Infekcije oka najčešće izazivaju prašina, zadimljen vazduh, prejako svetlo, a ne tako retko i nekvalitetne maskare i senke za oči.

  Belančevine za dobar vid
  Nutricionisti savetuju da jedete hranu koja u sebi sadrži belančevine ako želite zdrave oči. Tako, na primer, na vašem meniju treba da se nađu jaja, sir, mleko, meso, dosta svežeg voća i povrća. Za sjajne i svetlucave oči veliku ulogu igraju vitamini A i B2. Ima ih u mlečnim proizvodima, jajima, ribi, šargarepi, spanaću, pa čak i u pivskom kvascu