Broj 115
Početna > Zanimljivosti > TELESNI ZNAKOVI ZAVOĐENJA

Govor tela

TELESNI ZNAKOVI ZAVOĐENJA

Brojni nesvesni znakovi i gestovi telom igraju veliku ulogu u zavođenju i utiču na to kako doživljavamo i vidimo jedni druge. Naučite kako da pročitate imate li šanse kod osobe koja vas privlači

Iako ponekad donosimo brzoplete sudove o nekom, bazirane uglavnom na instinktu, činjenica je da je svaki detalj ličnosti vidljiv iz nečije pojave, držanja tela i načina na koji se osoba kreće. Na utisak o nekome većinom utiče govor tela (55 odsto), ton, brzina i modulacija glasa (38 odsto), a tek 7 odsto otpada na ono što se govori. Više od 80 odsto prvog utiska o sebi dajemo pogledom, načinom hoda i držanjem.
 
  Pogled
  Kada razgovaramo s ljudima koje ne poznajemo dobro, na primer, u poslovnim situacijama, naš pogled je usmeren u sagovornikove oči i nos. S prijateljima je situacija drugačija. Pogled se spušta ispod očiju i pomera se u obliku trougla, od oka do oka preko nosa i usta. Jednom kada dođe do zavođenja, trougao postaje sve veći i veći, proširuje se nadole, uključujući celo telo. Što je zavođenje intenzivnije, to je veći i kontakt očima, a sve češće posmatramo sagovornikova usta.
 
  Kopiranje
  Ono što razlikuje dobro zavođenje od startovanja, koje je unapred osuđeno na neuspeh, jeste da vas ništa neće spojiti bolje od kopiranja nečijih pokreta (kao u ogledalu). Ova teorija potvrđuje činjenicu da uglavnom volimo ljude sa kojima imamo dodirnih tačaka. Ako neko radi ono što i mi, osećamo da je ta osoba na istom nivou i istog raspoloženja kao i mi. Pa ipak, i tu treba biti pažljiv. Dozvoljeno je samo kopiranje pozitivnih kretanja i govora tela, i zato je bolje da se potrudite da „uhvatite" duh te osobe nego samo puke pokrete.
 
  Obrve
  Kada prvi put ugledamo nekoga ko nas privlači, naše obrve se automatski podignu i spuste. Stručnjaci čak smatraju da je to jedan od najprepoznatljivijih neverbalnih znakova kojima se čovek služi.
 
  Položaj tela
  Istražujte šta rade sagovornikove noge i ruke. Ljudi ih obično nesvesno okreću i usmeravaju prema osobi koja im se dopada. Čak i ako ne postoji kontakt očima, uvek okrećemo telo ili deo tela (nogu, ruku, stopalo...) prema osobi koja nam se dopada. Tako ćete dati znak da ste otvoreni i naklonjeni prema toj osobi.
 
  Treptanje
  Ako se nekome sviđa ono što vidi, zenice mu postaju sve veće i veće, a učestalost treptanja se pojačava. Ako vam se neko dopada, tokom razgovora povećajte broj treptaja. Ukoliko se i vi sviđate toj osobi, nesvesno će i ona sama pokušati da uskladi svoje treptaje sa vašima.
 
  Zlatno pravilo
  Ne prosuđujte da li se sviđate nekome na osnovu samo jednog od gorenavedenih znakova. Sedenje prekrštenih nogu ili ruku uglavnom se može protumačiti kao odbrambena poza koja govori „Drži se dalje od mene". Ali, može takođe da znači i da vam je hladno, da ste imali naporan dan...