Broj 115
Početna > Poznati > MAESTRO ZLATNOG GLASA

Lučano Pavaroti

MAESTRO ZLATNOG GLASA

Legendarni italijanski tenor Lučano Pavaroti nastupima, snimcima, koncertima i humanitarnim radom učinio je da milioni ljudi zavole operu

Lučano Pavaroti rođen je 12. oktobra 1935. u Modeni. Otac mu je bio pekar i tenor amater, a majka je radila u fabrici cigareta. Prvu pažnju javnosti skrenuo je kao član gradskog fudbalskog tima. Iako je želeo da se profesionalno bavi fudbalom, majka ga je ubedila da upiše učiteljsku školu. Dve godine je radio kao učitelj, ali je na kraju odlučio da se posveti pevanju. Prve muzičke korake napravio je u gradskom horu Modene, gde je nastupao sa svojim ocem, koji je bio obožavalac opere. Kada je taj hor osvojio prvo internacionalno priznanje, mladi Pavaroti je znao da će pevanje obeležiti njegov život. Prvi put u operi nastupio je 29. aprila 1961. u Pučinijevim Boemima. „Mislim da je život u muzici život proveden u lepoti i zato sam odlučio da sav svoj život posvetim njoj", govorio je.
  Fenomen Pavaroti
  Prvi nastup van Italije imao je u Beogradu. Američki debi je imao februara 1965. u Majamiju. Nastupio je u operi Lučija od Lamermura sa Džoan Saterland. Osim izuzetnog uspeha, to je bio i početak istorijskog partnerstva između ovo dvoje umetnika. Fenomen Pavaroti rodio se tek 1972. kada je, nastupajući u njujorškom Metropolitenu, u operi Pukovska kći (La Fille du Regiment), otpevao ariju koja je sadržala devet visokih C, što je izazvalo delirijum u publici. Od tog trenutka, mladi tenor je ušao u sam vrh svetske operske scene. Dok su se operske zvezde često kretale u zatvorenim elitističkim krugovima, Pavaroti je pevao sa Stingom, Rikijem Martinom ili Bonom Voksom na godišnjim koncertima Pavaroti i prijatelji, organizovanim u humanitarne svrhe. Već poznat u svetu opere, Pavaroti je postao planetarni superstar kada je, zajedno sa Plasidom Domingom i Hoseom Karerasom, pevao u rimskim Karakalinim kupatilima tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 1990. godine. Zahvaljujući tom koncertu i Pučinijevoj ariji Nessun Dorma (Nema sna) - koja je bila himna prvenstva - prodaja operskih albuma je naglo skočila. Trio se ponovo okupio četiri godine kasnije u Los Anđelesu, kada su za milionske honorare nastupili na stadionu pred 56.000 ljudi, dok ih je preko TV-a pratilo oko 1,3 milijarde gledalaca. Ploče s oba koncerta prodate su u 23 miliona primeraka.
  Zlatni glas
  Podstaknut jakom životnom energijom i pojavom koja zrači, Pavarotijev zlatni glas se uzdiže iznad zidova operskih kuća da bi dotakao svako ljudsko srce i dušu. Pavaroti je tokom dugogodišnje saradnje sa londonskom izdavačkom kućom Deka rekords izdao nebrojeno mnogo nosača zvuka koji sadrže kolekcije arija i recitala, živi snimak nastupa u Karnegi holu, kao i antologije napolitanskih i drugih italijanskih pesama. Česti nastupi na televiziji i uopšte u javnosti doprineli su da njegova slava stalno raste. Svojim nastupima Pavaroti konstantno obara rekorde posećenosti kako u koncertnim halama, tako i na javnim mestima deleći svoju muziku sa ogromnim auditorijumom. Njegov nastup u londonskom Hajd parku, u prisustvu Čarlsa i Dajane, bio je prvi koncert klasične muzike održan u parku, pred rekordnom posetom od oko 150.000 ljudi. U junu 1993. više od pola miliona obožavalaca je uživalo u njegovom nastupu u njujorškom Central parku, dok su milioni drugih širom sveta pratili ovaj spektakl putem televizije. Sledećeg septembra, pevajući u senci Ajfelove kule u Parizu, okupio je više od 300.000 posetilaca. Pavaroti je pevao u Beogradu dva puta: 1961. kao neafirmisani tenor u Narodnom pozorištu i 2005. kao svetska operska zvezda u hali Pionir. „Ponosan sam na sebe i na sve što sam uradio. Pevam više od četiri decenije u najboljim pozorištima i operskim predstavama. Sve sam bolji i bolji" - rekao je u maju 2005. godine kada je u hali Pionir održao koncert. Iako se tada, u svojoj 69. godini, već teško kretao i pevao čitav koncert sedeći.
  Umesto bogatstva ostavio dugove
  Ženio se dva puta. S prvom suprugom Aduom Veroni bio je u braku 37 godina i sa njom ima tri ćerke. Posle višegodišnje veze, 2003. godine stupa u brak sa 34 godine mlađom sekretaricom Nikoletom Mantovani, koja je prethodno zatrudnela i ultrazvuk je pokazao da nosi blizance. Međutim, muško dete umire na rođenju, a preživljava devojčica kojoj su kasnije dali ime Alis. Umesto očekivanog bogatstva, italijanski tenor Lučano Pavaroti naslednicima je ostavio dugove od ukupno 18 miliona evra. Poslednjih godina morao je da smanji umetničku aktivnost, njegov boravak u bolnici bio je dug, a nega veoma skupa, posebno u SAD. Ipak, njegova supruga Nikoleta dobila je tri stana i slike ukupne vrednosti od 15 miliona evra, koje joj je muž ostavio poslednjom verzijom testamenta od 29. jula. Tri Pavarotijeve ćerke iz prvog braka nasledile su vilu u Pezaru i stan u Monte Karlu, koji će deliti s njegovom udovicom.
 
  Zbogom, maestro
  Pet meseci nakon poslednjeg nastupa, Pavaroti je u julu 2006. operisan od raka pankreasa u Njujorku. Otada se nije pojavljivao u javnosti i otkazao je sve zakazane nastupe. Tokom 2006. u pet navrata je podvrgavan hemoterapiji, a 8. avgusta 2007. godine primljen je u bolnicu sa visokom temperaturom. Otpušten je dve nedelje kasnije. Iako se, kako je njegova supruga Nikoleta rekla novinarima, Pavaroti borio kao lav protiv bolesti, strahovalo se da je on u Modenu otišao kako bi umro u krugu prijatelja i porodice. Pavarotijev menadžer Teri Robson izjavio je da je Pavaroti preminuo u četvrtak 6. septembra u pet sati ujutro: „Maestro je protiv raka pankreasa vodio dugu i tešku bitku", navodi se u saopštenju. „Kao što je to bio i tokom celog svog života i rada, on je do samog kraja, kada je podlegao bolesti, ostao optimista." U prisustvu više hiljada obožavalaca sahranjen je u rodnoj Modeni, a tokom dirljive ceremonije, pušten je snimak dueta koji je Pavaroti '70-ih izveo sa svojim ocem. Na kraju sahrane, italijanska vojna avijacija izvela je počasni let u bojama italijanske zastave.  

  Domingo i Kareras o Pavarotiju
  „Uvek sam se divio njegovom božanskom glasu. Voleo sam njegov smisao za humor. Dešavalo nam se da na koncertima zaboravimo da nastupamo pred publikom koja je platila karte jer smo se nas trojica tako dobro zabavljali" - rekao je Plasido Domingo. Hose Kareras je takođe odao počast velikom tenoru: „Nema sumnje da je on bio jedan od najznačajnijih tenora svih vremena. Bio je izuzetno zabavna ličnost. Treba ga pamtiti kao velikog umetnika, čoveka sa tako divnom, harizmatičnom ličnošću, sjajnog prijatelja i odličnog pokeraša."