Broj 115
Početna > Lepi i zdravi > LEKOVI IZ PRIRODE

Kalendar bilja za mart

LEKOVI IZ PRIRODE

Da li ste znali da u ovom periodu sve vrvi od biljaka koje blagotvorno deluju na zdravlje, ublažavaju bolove u želucu ili srčane tegobe? Neke vrste su se veoma dobro pokazale u suzbijanju tegoba od kojih pate žene. Važno je samo da znate šta protiv čega deluje. U martu obratite pažnju na sledeće biljke:

Bela breza (Betula alba)
  Leči arteriosklerozu, gojaznost, kamen u bubregu, koristi se kao diuretik. Sok iz biljke se cedi krajem februara i početkom marta, dok se pupoljci i list beru u martu.
  Breskva (Prunus persica)
  Ova biljka se koristi protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, srčane aritmije, gastritis i čišćenje organizma. Preporučuje se dijabetičarima. Cvet se bere od marta.
  Dren (Cornus mas)
  Povoljno deluje na sluzokožu creva, koristi se u lečenju organa za varenje i u slučaju proliva. Cveta krajem februara i početkom marta.
  Hrast (Quercus)
  Čaj od lišća se koristi za lečenje tuberkuloze, srčanih oboljenja, za čišćenje i jačanje krvi, a koristan je i protiv upale grla i promuklosti. Mlado lišće i kora se skupljaju na proleće.
  Iđirot (Acorus calamus)
  Leči groznicu, jača želudac i živce, dobar je protiv nadimanja, slabe probave, lupanja srca, prehlade, kašlja i upale sluzokože. Koren se kopa početkom proleća, ali se ne sme ljuštiti jer gubi lekovita svojstva.
  Oman (Inula helenium)
  Ova biljka se koristi protiv kašlja, deluje na izlučivanje sluzi, čisti pluća i krv, leči bronhitis, astmu i reumatizam... Početkom proleća se vadi koren, a listovi i cvet za vreme cvetanja.
  Orah (Juglans regia)
  Čaj od mladog lišća se koristi za čišćenje, poboljšavanje i jačanje krvi, za jačanje želuca i dobru probavu, koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju i krvarenja zuba. U martu se skuplja lišće.
  Peršun (Petroselinum hortense)
  Koristi se protiv nadimanja, umiruje grčeve, pospešuje menstruaciju. Lekoviti koren se vadi početkom proleća.
  Solomonov pečat (Polygonum persicaria)
  Leči katar želuca i čireve na želucu, koristi se za grgoljenje u slučaju upale grla i ždrela. Otvorene rane na nogama se oblažu sveže izgnječenom biljkom. Početkom proleća se skuplja lišće.
  Smreka (Juniperus communis)
  Čaj od bobica jača želudac, čisti krv, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamen i pesak iz žuči, bubrega, bešike. List sa pupoljcima se bere u martu.
  Špargla (Asparagus officinalis)
  Izdanci špargle pospešuju rad bubrežnih ćelija, a time i izlučivanje vode iz tela. Sjajna su hrana za dijabetičare, a seme se koristi za smirivanje želuca. Za lek se skupljaju izdanci početkom proleća.