Broj 115
Početna > Zanimljivosti > KAO PRVI PUT

Pobedite strah

KAO PRVI PUT

Bili ste u svakom restoranu u gradu, bio vam je u kući, vi ste bili u njegovoj i sada je ključni trenutak. Kako se opustiti i ući u seksualne odnose s novim partnerom kada ste poslednjih deset godina bili sa istom osobom?

Seks prvi put s novim ljubavnikom, posle mnogo godina sa starim, jeste nešto što ubrzava srce. Deo vas ne može da dočeka da se prepusti vrtlogu strasti, dok bi mozak najradije ostao u celibatu narednih sto godina kako bi izbegao neprijatnosti. Kada dospete u takvu situaciju, zapamtite sledeće:
 
  Ne paničite ako ste nervozni kao da ste devica
  U neku ruku, to i jeste kao da ponovo gubite nevinost. Ne upadajte u istu zamku kao tada, očekujući da će biti divno. Maštali ste o tome, i on/ona je, i stvarnost nema ni najmanje šanse da ispuni očekivanja.
 
  Priznajte da ste nervozni
  Ako vas hvata nesvestica od pomisli da će gledati vaše telo, ostanite u donjem vešu i uvucite se u krevet. Recite: „Godinama nisam spavao/spavala ni sa kim osim bivšeg. Osećam se kao tinejdžer.” To će oboma smanjiti napetost. Na kraju krajeva, niste samo vi pod pritiskom. Vaš novi ljubavnik smatra da će morati da ispuni barem standarde vašeg bivšeg/bivše, a to je prilično teško kada bivši ima nekoliko stotina rundi prednosti.
 
  Držite se osnovnog
  Ako ste zaista nervozni, ovo je jedna od situacija koje morate sami da pregurate. Ljubite se, zatim nastavite sa malo predigre i uradite to. Završite s tim, neka većina vaših strahova ispari, a tada možete da se usredsredite na to da upoznate jedno drugo kako treba. Nemojte da se iznenadite ako posle pola sata sve te gužve budete raspoloženi da ponovite to u narednih pola sata.
 
  Ako je bilo grozno, priznajte to i nasmejte se
  Recite: „Ovo je bila takva katastrofa jer smo oboje bili toliko nervozni. Ali, sada smo to prebrodili, možemo da se opustimo i stvarno se seksualno upoznamo.” Nije bitno ako nije ovlažila ili doživela orgazam, ili ako on nije imao erekciju, izgubio je ili je prerano svršio. To ne znači da se ne slažete u krevetu. Ne znači ni da je trebalo da ostanete sa bivšim/bivšom. To samo znači da još uvek jedno drugom ne poznajete telo, želje ili potrebe.
 
  Prihvatite da ćete posle toga možda biti tužni
  Mnogima, pogotovo ženama, seks sa nekim novim označava konačan kraj prethodne veze. Pogodiće vas kao munja: bože, stvarno je gotovo. Čak i ako ste otvorili šampanjac kada je vaš bivši otišao, nemojte da se iznenadite ako vas pogodi napad tuge posle seksa. Plačite, jecajte ako morate, ali ne isključujte svog novog ljubavnika. Ako ste otvoreni i ukoliko objasnite svoja osećanja, razumeće. Ne zaboravite, kraj je često sjajan početak nečeg još boljeg.
 
  Koristite zaštitu
  Koliko god bilo neprijatno pričati o seksualno prenosivim bolestima pred prvi seksualni kontakt, to je tema koju ćete kad-tad morati da načnete. Ako vam je neprijatno da pričate o tome odmah, da ne biste uvredili partnera, najbolje je da taj prvi put upotrebite kondom. Korišćenje kondoma je stvar elementarnog seksualnog vaspitanja i zato ne treba da vas brine mogućnost da se neko uvredi.