Broj 115
Početna > Zanimljivosti > KALADIJUM

Ukrasne biljke

KALADIJUM

Biljka koju karakteriše prelepo šareno lišće u najrazličitijim kombinacijama boja delovaće veoma dekorativno u vašem domu

Ova tropska biljka preneta je iz Brazila u Evropu. Kaladijumu odgovara toplija prostorija u kojoj ima vlažnog vazduha. Razmnožava se semenom i deljenjem krtola, koje se sade početkom marta u manje saksije u plodnu zemlju kojoj se doda krupniji rečni pesak da bi zemlja bila propusnija. U početku se vrlo malo zaliva, a kada krtole puste žile i poraste lišće, onda se može i obilnije zalivati. Karakteriše je šareno lišće, a ima je u beloj, krem, roze, crvenoj, zelenoj i žutoj boji. Te su boje ponekad bleđe, ponekad zatvorenije-tamnije, a u najraznovrsnijim nijansama i oblicima. Lišće je srcasto, šire ili duže, zaoštreno ili zaokruženo, po ivici celo, naborano, na dužim drškama nasađeno.
  Nega i presađivanje
  Kaladijumu prija toplota i svetlost, ali ne i direktno sunce. Tokom vegetacije temperatura ne sme da padne ispod osamnaest stepeni. Od proleća do septembra biljku treba obilno zalivati mekom vodom, dva-tri puta nedeljno, uz visoku vlažnost vazduha. Od oktobra nadalje je doba mirovanja, a posle toga treba otresti staru zemlju i presaditi svež humus, kome treba da se dodaju treset i pesak. Dok ne proklija, neophodno je održavati stalnu vlažnost. Za vreme vegetacije treba ga, po potrebi, presaditi u nešto veću saksiju, obilnije zalivati, svakih 10 do 12 dana prihranjivati kompletnim veštačkim ili prirodnim đubrivom i češće orošavati čistom ustajalom vodom. U jesen, kad počinje da vene lišće, treba ga sve manje zalivati, a kada se osuši, sasvim prestati sa zalivanjem. U drugoj polovini oktobra krtole iz saksije treba povaditi, zemlju dobro očistiti i složiti u neko malo sanduče napunjeno suvim peskom. Tako spremljene krtole treba ostaviti na suvo i umereno toplo mesto, gde je temperatura prostorije od 10 do 12 stepeni Celzijusa, da tu prezime. U toku zime treba ih češće pregledati i kvaran deo krtole odseći, a sasušene malo ovlažiti. Na proleće, u mesecu martu, opet se zasade i neguju. Kod sađenja treba stare žile sa krtola odseći oštrim nožem.