Broj 115
Početna > Prica > FORMULA SREĆE

Nenad Okanović

FORMULA SREĆE

Glumac Nenad Okanović, koji tumači lik sina Dragana u popularnoj seriji Selo gori, a baba se češlja, svim budućim roditeljima savetuje da se okrenu pravim vrednostima, da utočište nađu u svojoj porodici, da se posvete deci i da se okruže ljubavlju i smehom

Nenad je želeo da prisustvuje porođaju, ali mu se nije dalo jer ih je stariji sin Danilo iznenadio rodivši se mesec dana pre termina, dok je za vreme rađanja drugog sina Trifuna bio na snimanju serije. Ali, zato je rođenje dece proslavio ludo i nezaboravno s prijateljima koji su nosili pelene na glavama. Simpatični glumac kaže da nije pristalica batinanja, ali jeste discipline, pa je zato dežurna babaroga u kući iako ni sam ne zna kako mu polazi za rukom da ga klinci slušaju. Uz sinove Danila i Trifuna, ali i suprugu Željanu, promenio je pogled na svet i shvatio da je porodica uvek na prvom mestu.
  Kako si se osećao kada ti je supruga saopštila da čekate bebu?
  Bio sam presrećan. Obožavam decu. Odmah sam radosnu vest javio rodbini i prijateljima.
  Jesi li priželjkivao sina, kao i svi tipični Balkanci, ili ti nije bio bitan pol?
  Nisam ni u jednom momentu pomislio na pol deteta, ni prvi ni drugi put. Samo da se rodi živo i zdravo.
  Koliko si imao razumevanja za drugo stanje supruge, jesi li joj ugađao?
  Imao sam sreće, moja supruga nije bila zahtevna, niti razdražljiva tokom trudnoće. Trudio sam se da što više vremena budem uz nju, da zajedno prolazimo kroz sve i da sa bebom uspostavim odnos pre rođenja. Tako da sam pričao sa stomakom...
  Kako su protekli porođaji, jesi li razmišljao o tome da budeš uz ženu?
  Želeo sam da prisustvujem porođajima, ali mi se nije dalo... Stariji sin nas je iznenadio i rodio se skoro mesec dana pre termina, pa nisam uspeo da blagovremeno dam nalaze i ispoštujem protokol porodilišta. A za vreme rađanja drugog sina bio sam na snimanju serije. Hvala Bogu, porođaji su protekli normalno i bez komplikacija.
  Kako si proslavio rođenje sinova, je l' bilo cepanja odeće?
  Proslavio sam ludo i nezaboravno uz muziku i piće. Bio sam skroz iscepan... Svi smo bili iscepani i nosili smo i pelene na glavama!
  Jesi li postao zreliji i odgovorniji od kada si postao otac?
  Mnogo sam se promenio, postao sam odgovorniji, mnogo više na zemlji. Život mi je ispunjeniji, deca su ga oplemenila. Promenio sam pogled na svet. Deca i porodica su mi na prvom mestu.
  Sinovi ti se zovu Danilo i Trifun. Da li je istina da je stariji dobio ime po pokojnom glumcu Danilu Lazoviću?
  Danilo je dobio ime po Danilu Lazoviću, po čoveku koga sam izuzetno cenio i profesionalno i privatno, i za kim iskreno žalim. A mlađi sin nosi ime sveca koga slavi moja porodica - Svetog Trifuna.
  Koliko učestvuješ u obavezama oko dece?
  Stariji sin ima skoro četiri godine, a mlađi godinu i po dana, a ja sa zadovoljstvom učestvujem u svim akcijama od rođenja dece: kupanju, presvlačenju, uspavljivanju, igrama...
  Kažu da je batina iz raja izašla. Šta misliš o strogom vaspitanju, ko je u tvojoj kući „dežurna babaroga"?
  Da je batina valjala, ne bi ni izašla iz raja! Nisam pristalica batinanja, ali jesam pristalica discipline i, verovali ili ne, ja sam „dežurna babaroga"! Ni sam ne znam kako mi je to pošlo za rukom, verovatno jer sam grlat i govorim dosta dubokim glasom pa me klinci slušaju.
  Šta je najbolje od svega kada imaš mušku decu?
  Pretpostavljam da ćemo imati dosta zajedničkih tema i interesovanja.
  Koliko tvoji sinovi podsećaju na tebe kada si bio klinac?
  Moji roditelji kažu da su, u odnosu na mene u njihovom uzrastu, moja deca zlatna.
  Plašiš li se njihovog puberteta?
  Ne! Optimista sam i ne želim da brinem pre vremena. Trudiću se maksimalno da ih izvedem na pravi put, da im se posvetim i da im svojim ponašanjem dam primer. U meni će uvek imati najboljeg prijatelja.
  Uspevaš li sve da postigneš: da budeš dobar suprug i otac, ali i da se posvetiš svom poslu?
  Trudim se. Uz apsolutnu podršku i pomoć moje supruge, izgleda da mi to za sada polazi za rukom.
  Kako deca reaguju kada te vide na televiziji?
  Mlađi sin stane ispred ekrana i doziva me, a stariji je navikao na moje javne nastupe.
  Oženjen si Željanom, devojkom iz gimnazijskih dana, šta je potrebno, pored ljubavi, da bi jedan brak uspeo: kompromis, razumevanje, strpljenje...?
  Sve navedeno, ali najviše nežnosti, iskrenosti i poštovanja.
  Uputi savet budućim očevima.
  Svima savetujem da se okrenu pravim vrednostima, da utočište nađu u svojoj porodici, da rađaju decu i da im se posvete, da se okruže ljubavlju i smehom. Mislim da je to jedina formula srećnog i uspešnog života.