Broj 115
Početna > Lepi i zdravi > EKCEM ZAHTEVA POSEBNU NEGU

Kako izbeći dermatitis

EKCEM ZAHTEVA POSEBNU NEGU

Kontaktni alergijski ekcem mogu da izazovu sapuni, deterdženti, omekšivači, odmašćivači, parfemi, farbe za kosu, dekorativna kozmetička sredstva

U zimskom periodu mnogo ljudi pati od zategnute, suve, ispucale kože na licu, vratu, rukama i nogama, a posebnu neprijatnost izaziva svrab i pojava sitnih bolnih mehurića. U najvećem broju slučajeva reč je o bezazlenim pojavama koje uz adekvatnu negu i terapiju kože brzo prolaze. Hronična dermatoza, tj. zapaljenje kože, najčešće se pojavljuje u najranijem detinjstvu. U narodu je poznata kao ekcem.
  Lekarka Jasmina Kozarev, specijalista dermatologije i alergologije, objašnjava da se ekcem javlja u različitom intenzitetu. Primetno je da je on u porastu kod odojčadi, tačnije, javlja se kod 10 do 15 odsto odojčadi.
  - Ekcem karakteriše pojava crvenila i ružičastih makulopapuloznih promena na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrab i čiji je izgled dobar pokazatelj o kojoj se fazi ekcema radi. Promene se javljaju na koži lica, tela i ekstremiteta. Može biti ružičast i vlažan u početku, a kasnije zadebljan, tvrdokoran i suv - objašnjava dr Kozarev.
 
  Vrste ekcema
  Postoje dva glavna tipa ekcema - atopijski i kontaktni. Mnogo češći je atopijski ekcem. Uglavnom se razvija u detinjstvu, a ponekad odmah posle rođenja. Atopija je urođena sklonost ka prekomernom reagovanju na alergene spoljašnje sredine. Najčešći alergeni su grinje, kućna prašina, perje i neki prehrambeni proizvodi. Seborejični ekcem se najčešće nalazi na licu, vlasištu, prednjoj strani grudnog koša ili na leđima, na mestima sa najvećim brojem lojnih žlezda, a karakteriše ga intenzivno perutanje kože na nekada vrlo intenzivno ružičasto prebojenoj koži.
  - Kod tek rođene bebe koža je najčešće normalna. Simptomi atopijskog ekcema javljaju se u prvim mesecima života, a kod većine mališana nestaju obično pre desete godine, najčešće oko četvrte godine života. Kod dece uzrasta od dva do 12 meseci zahvata najčešće obraze, čelo, telo, šake, a kasnije se javlja na rukama, nogama, pregibnim jamama kolena i lakata. Ovakav tip ekcema se pojavljuje u nekim porodicama i mnogo je češći kod onih koji u porodici imaju neka druga alergijska oboljenja, kao što su astma, polenska groznica, alergijski bronhitis ili alergija na lekove - ističe lekarka Kozarev.
  Za razliku od atopijskog ekcema, kontaktni češće muči odrasle, a javlja se kada osoba dođe u kontakt sa supstancama na koje postoji preosetljivost, kao, na primer, hrom, kobalt, nikal, neki aditivi ili usled iritiranosti kože deterdžentima i sapunima.
  - Kontaktni alergijski ekcem mogu da izazovu sapuni, deterdženti, omekšivači, odmašćivači, parfemi, farbe za kosu, dekorativna kozmetička sredstva i druge supstance koje se nalaze u domaćinstvu - kaže dr Jasmina Kozarev.   

  PRIRODNE TKANINE I BLAGI SAPUNI
  Osim zime, ekcem može da pogorša i emocionalni stres. Da bismo se oslobodili neugodnog osećaja zategnutosti i svraba koje izaziva atopijska suvoća kože, doktorka Kozarev podseća na svakodnevnu hidratantnu negu kože. Blagotvorna su ulja za kupanje, mleka i losioni koji vlaže kožu, a takođe treba koristiti blaga sredstva za higijenu. Mališanima se preporučuju kreme sa uljem noćurka i susama. Treba izbegavati tkanine koje iritiraju, vunu i sintetiku, a koristiti isključivo pamučnu odeću, koju posle pranja treba dobro isprati. Kupke se preporučuju, ali voda ne sme biti suviše vruća, optimalna temperatura je oko 30 stepeni.