Broj 114
Početna > Zanimljivosti > SAVETI ZA UŠTEDU STRUJE

Energetski bonton

SAVETI ZA UŠTEDU STRUJE

Čuvajući energiju štitimo sebe, prirodu, životinje i biljke, ali i drastično smanjujemo račune koje plaćamo svakog meseca

Potreba za štednjom energije je tako važna da je Evropska unija zakonom regulisala da svi novi električni uređaji i aparati za domaćinstvo moraju da imaju oznaku energetskog razreda, od A do G, koja pokazuje prosečnu potrošnju električne energije. G označava najveću potrošnju energije, a neki uređaji pored strelice za A razred imaju oznake A+, A++ ili AA, AAA, što pokazuje da je potrošnja mala.
GREJANJE
Svaki stepen je ušteda od pet odsto u računu za struju. Smanjite temperaturu na termostatu za grejanje kada idete na spavanje ili ste odsutni. Zatvarajte vrata, prozore i postavite gumene dihtunge za izolaciju. Za prozore koji su stari koristite presavijene stare novine, tako da ih prozor uklešti pri zatvaranju. Spustite roletne ili navucite zavese kako biste smanjili gubitak toplote noću.
OSVETLJENJE
Gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Koristite sijalice različitih jačina za različite potrebe. Koristite jednu sijalicu veće snage umesto više manjih, jer grozd sijalica troši 50 odsto više struje. Najbolje su sijalice sa ekonomičnijom potrošnjom jer troše tri do četiri puta manje, a traju 15 puta duže.
KUVANJE
Ekspres lonac skraćuje vreme kuvanja sa sat na 10 minuta. Poklopac na šerpama skraćuje potrebno vreme za kuvanje i štedi struju. Koristite ringlu istog ili manjeg prečnika od prečnika posude za kuvanje. Ne otvarajte vrata rerne da proveravate, jer je tako hladite i produžavate potrebno vreme.
KUPANJE
Najmanje kamenca se hvata na grejač bojlera kada je podešen na 60 C. Skidajte kamenac sa grejača bojlera svakih 18 meseci. Za jedno kupanje se potroši tople vode kao za tri tuširanja, zato se tuširajte, ne kupajte se u kadi. Protočni bojler troši mnogo više struje od običnog bojlera.
USISAVANJE
Rasklonite stvari po stanu pre usisavanja, jer tako štedite struju.
PEGLANJE
Pre peglanja sortirajte stvari po tome koje se peglaju na nižoj, a koje na višoj temperaturi. Rublje pre peglanja ne sme biti ni previše vlažno ni previše suvo, jer tada peglanje traje neuporedivo duže. Peglajte prvo na nižoj temperaturi. Na kraju isključite peglu i popeglajte ostatak ugašenom peglom.
FRIŽIDER
Ne stavljajte topla jela u frižider. Ne otvarajte ga prečesto. Držite jela zatvorena, time se ne stvara led na zidovima frižidera i troši se manje struje. Čistite frižider od leda i, ako je potrebno, promenite gumu na vratima.

PRANJE SUDOVA
Ne ostavljajte sudove posle jela da se hrana na njima skori, jer vam treba mnogo deterdženta, tople vode i vremena da se operu. Perite sudove toplom, a ispirajte hladnom vodom. Obavezno toplu vodu držite u velikoj posudi u sudoperi u koju potapate prljave tanjire. Koristite mašinu za pranje posuđa samo kada se sakupi dovoljno sudova. Mašina troši manje energije od ručnog pranja toplom vodom iz bojlera. Mašina za pranje sudova troši više na sušenje nego na pranje.

PRANJE VEŠA
Mašina najviše troši kada se podesi na pranje belog veša na 95 stepeni. Uključujte je samo kada je puna. Koristite kratke programe za pranje.
Previše praška znatno otežava pranje i zahteva dodatno ispiranje i oštećuje stvari. Ako koristite mašinu za sušenje veša, onda pokrenite na mašini za pranje centrifugu, jer štedite 20 odsto struje od sušenja. Perite veš za vreme jeftine struje.
VODA
Ne razbacujte se vodom. Popravite instalacije koje cure. Zatvarajte slavinu kada perete zube.