Broj 114
Početna > Lepi i zdravi > REŠITE SE ZIMSKIH TEGOBA

Kućna medicina

REŠITE SE ZIMSKIH TEGOBA

Hladni zimski dani su vreme virusa i gripa. Manje sunca, vitamina, niske temperature, samo su neki od uzročnika tipičnih sezonskih tegoba

Ako se i sami osećate potpuno isceđeno, neispavano i umorno, na dobrom ste putu da se razbolite. Evo nekoliko saveta pomoću kojih ćete brzo stati na noge.
 
  Stres i napetost
  Simptomi: napetost, nedostatak koncentracije, pojačana osetljivost.
  Brzo rešenje: isprobajte naizmenično disanje kroz nozdrve. Palcem zatvorite desnu nozdrvu i polako udišite brojeći do četiri. Zadržite dah, a onda srednjim prstom desne ruke zatvorite levu nozdrvu. Pustite desnu nozdrvu i polako izdahnite brojeći do osam. Levu nozdrvu zatvorite i polako udahnite kroz desnu. Kada ste pod stalnim stresom, preporučujemo da to deset puta ponovite na obe strane, dva puta dnevno.
  Umor
  Simptomi: umor zbog nedostatka ili nekvalitetnog sna.
  Brzo rešenje: razgibajte se. Kada se osećate umorno, to je verovatno poslednja stvar koju biste hteli da uradite, ali istovremeno i pravi način da se ostatak dana osećate bolje. Čak i dvadesetominutna šetnja će vam dati energiju i osećaćete se mnogo bolje.
  Glavobolje
  Simptomi: oštri i probadajući bolovi u glavi.
  Brzo rešenje: popijte tabletu. Izaberite one koje ne sadrže kafein jer one ubrzavaju delovanje anestetika i smanjuju dotok krvi u mozak, što takođe smanjuje bolove. Alternativa tabletama je aromatsko lečenje. Protiv glavobolje pomaže muskatni oraščić. Ako je glavobolja izazvana tenzijom i stresom, napetost će se smanjiti ako legnete na pod i po leđima kotrljate tenisku lopticu, od sredine leđa do ramena i nazad.
  Bolovi u grlu
  Simptomi: nadraženo grlo sa simptomima prehlade i bez njih.
  Brzo rešenje: uzmite antiseptičku pastilu jer s njom ne možete da pogrešite. Probajte i bombone sa propolisom koje su obogaćene vitaminom C. Propolis ne samo da deluje antiseptički i protivupalno nego i pomaže u otpornosti vašeg imuniteta. Ako je grlo vrlo upaljeno, najbolje je da upotrebite sprej koji je anestetik i antiseptik.
  Pijte puno vode i toplih čajeva sa medom. Tako ćete istovremeno izbeći i dehidrataciju. Dobro je i povećati unos vitamina zato pijte sveže isceđene sokove.
  Prehlada
  Simptomi: zapušen nos ili nos koji curi, glavobolja.
  Brzo rešenje: u vruću vodu sipajte malo meda i čašicu viskija.
  Izaberite lek protiv gripa koji sadrži paracetamol. Curenje nosa može da bude posledica dehidratacije i zato pijte sveže isceđene sokove. Ako imate upaljene sinuse, najbolje rešenje je inhalacija.
  Kašalj
  Simptomi: duboki kašalj.
  Brzo rešenje: kupite sirup protiv kašlja. Ako se uz kašalj pojavi sekret, potreban vam je i lek koji će olakšati iskašljavanje.