Broj 114
Početna > Lepi i zdravi > PRAVILNA ISHRANA

Očistite organizam od brze hrane

PRAVILNA ISHRANA

Preporučljivo je piti čajeve od maslačka, koprive i poljske preslice zbog diuretičkog dejstva

Ne možete da odolite bogato „napakovanim" hamburgerima, šampitama i pogačicama sa čvarcima iz obližnje pekare, pa prvu radnu pauzu koristite da „omastite brke" zalogajima kalorične i nezdrave hrane. Iako redovno slušate propagiranje zdravog života, jednostavno ne znate kako da korigujete ishranu i bar koliko-toliko očistite svoj organizam od mnogih otrova koje hranom i lošim navikama unosite u svoje telo.
Okrenite drugi list i odmorite svoj organizam od brze hrane i konzerviranih namirnica. Recept za uspeh je krajnje jednostavan i ne podrazumeva izgladnjivanje i nužnu redukciju telesne težine. Pijte biljne čajeve, dosta vode i hranite se isključivo raznovrsnim povrćem i voćem. Dan otpočnite unosom složenijih ugljenih hidrata. Njih ćete pronaći u integralnim žitaricama, kao i u plodovima pojedinog voća i povrća.

Jedite svežu salatu
Osnovu energetske komponente naše ishrane, kao i ulogu nosioca potrebne količine dijetalnih vlakana, imaju upravo ugljeni hidrati. Oni podstiču stvaranje serotonina i održavaju dobar nivo glukoze u krvi, a najbolje su iskorišćeni pre podneva, kada naše telo ima velike potrebe za energijom. Kako vreme odmiče, koristite proteinske namirnice. Nutricionisti preporučuju proteine životinjskog porekla (pileće belo meso, riba, sirevi...), a kao dobru i poželjnu zamenu predlažu mahunarke (pasulj, boraniju, grašak...).
Ne budite lenji, pa pre nego što krenete na posao spremite sebi porciju sveže salate. Možete svašta da kombinujete i onda vam obrok neće biti jednoličan.

Čajevi koji čiste organizam
Lisnato povrće, kao što su pojedine salate gorkog ukusa (radič, cikorija, rukola), podstiče rad jetre i žuči. Kada se u tankom crevu vežu teški toksični metali, kao što su olovo i živa, zahvaljujući lisnatom povrću, oni ne prodiru u krv, već se putem mokraće izlučuju van organizma. Od začina koristite đumbir, ruzmarin, žalfiju, bosiljak, origano... koji imaju detoksikaciono dejstvo jer podstiču metabolizam, a svojim etarskim uljima pružaju unutrašnju aromaterapiju. Pored vode i zelenog čaja, preporučljivo je piti čajeve od maslačka, koprive i poljske preslice, koji podstiču rad bubrega i diuretički čiste organizam.

Đumbir, ruzmarin, žalfija, bosiljak, origano... imaju detoksikaciono dejstvo jer podstiču metabolizam.