Broj 114
Početna > Zanimljivosti > PEPEROMIJA

Ukrasne biljke

PEPEROMIJA

Dekorativna peperomija eliminiše bakterije iz vazduha zbog čega je poželjno držati biljku u dečjoj sobi

Peperomija je tipična biljka tropskih krajeva i upravo zato mora da se drži na temperaturi od 16 stepeni Celzijusa, gde ima dovoljno svetlosti, vlažnog i svežeg vazduha. Ova biljka ne voli jako sunce, jer zbog njega gubi svoju lepotu. Koren peperomije je uglavnom slabo razvijen, zbog čega su ove biljke pogodne za gajenje u ograničenom prostoru i manjim saksijama. Visina biljaka kreće se od 5 do 30 cm, pa se često koriste za mešovite zasade sa višim biljkama, krupnijih listova. Imaju lepo lišće i neobične cvetiće koji se uzdižu na tankim drškama iznad lišća u obliku malih, belih, zelenih ili smeđih metlica. Cvetovi su skupljeni u klasolike ili metličaste cvasti, liče na repiće, većinom zelenkaste ili krembele boje, uglavnom bez dekorativne vrednosti, mada su stvorene i sorte sa dekorativnim cvastima.
 
  Uslovi gajenja
  Odgovara im mesto blizu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani. Ove biljke su osetljive na nagle promene temperature, promaju, previše vlažan supstrat - naročito u zimskom periodu, kao i na direktne sunčeve zrake u toku leta. Odgovara im lak tresetni supstrat uz dodatak peska, a idealne su glinene saksije manjih dimenzija zbog regulisanja vodnog režima. Zimi je biljkama neophodno obezbediti više svetlosti. Zaliva se svakih desetak dana, manjom količinom mlake vode. Između dva zalivanja supstrat treba da se prosuši.
 
  Korisni saveti
  Redovno uklanjajte oštećene listove. Vodite računa o zalivanju - usled preteranog zalivanja koren i stablo trunu, a pri nedostatku vode biljka odbacuje listove. Zimi biljke često stradaju pored hladnih prozora. Peperomije su veoma osetljive na sjaj za lišće.
  U plićim žardinjerama može se napraviti mala bašta od peperomija različitih visina i oblika i boje listova. Neke vrste se koriste za pokrivanje zemlje u saksijama i žardinjerama.