Broj 114

Povrće koje leči

PASULJ

Pasulj snižava holesterol, reguliše šećer, snižava krvni pritisak, reguliše rad debelog creva i sprečava pojavu hemoroida. U kombinaciji s belim lukom smatra se lekom protiv depresije i kašlja. Povoljno utiče na intelekt, a neki mu pridaju i afrodizijačka svojstva

Poreklom je iz Amerike, a u Evropu je prenet s kukuruzom i krompirom. Ima raznih vrsta pasulja - neke su bolje za salate (braon i crveni), a neke su dobre za duga kuvanja. Po energetskom nivou, najkvalitetnije su mahunarke sitnog zrna, tamne boje i okrugle. Lako se vare, jačaju rad bubrega i ne nadimaju. Što je pasulj krupniji, više izaziva gasove. Pasulj je značajan u ishrani zbog celuloze i drugih vlaknastih materija. Gvožđe je u neorganskom obliku pa ga organizam teško iskorišćava, stoga treba kombinovati pasulj sa paprikom, paradajzom, renom, kupusom i drugim namirnicama koje su bogate vitaminom C. Bogat je belančevinama, a da bi se one bolje iskoristile, treba ga jesti sa žitaricama ili sirom.
 
  Začini za lakše varenje
  Da biste odstranili nesvarljive šećere (koji izazivaju gasove), treba odliti prvu vodu na samom početku kuvanja. Onima koji imaju tegobe sa želucem i uopšte sa organima za varenje preporučuje se da skuvan pasulj ispasiraju i začine majoranom, kimom, anisom ili timijanom i tako smanje nadutost koja nastaje od celuloznih sastojaka. Radi lakšeg varenja, u pasulj se može dodati komad kombu alge ili kuvati pasulj i celo jaje, a pred kraj kuvanja izvaditi jaje i baciti ga. Za snižavanje holesterola u krvi treba jesti pola šolje kuvanog pasulja dnevno.
 
  PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI
  Napraviti mešavinu od 100 grama ljuski od pasulja i 60 grama lista od borovnice. Dve kašike ove mešavine kuvati u tri decilitra vode dok se ne ukuva na trećinu. Piti dva puta dnevno pre jela po čašicu.
 
  PROTIV SVRABA
  Kilogram belog pasulja i šaku ruzmarinovog lista kuvati u tri litra vode. Kada je pasulj raskuvan, procedi se i tom vodom se ispiraju bolesni delovi dela. Ponavljati dok svrab ne prestane.
 
  PROTIV GLAVOBOLJE KOD NAZEBA
  Pasulj se kuva u vodi s belim lukom. Kada se raskuva, zgnječi se i pomeša sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Ovom kašom mažu se slepoočnice.