Broj 114
Početna > Lepi i zdravi > MUŠKI I ŽENSKI STRES

Život pod pritiskom

MUŠKI I ŽENSKI STRES

Stres zavisi od brojnih karakteristika ličnosti kao što su otpornost ili ranjivost, uzrast, obrazovanje, zanimanje, porodično i socijalno stanje i prilagođenost, ekonomsko i zdravstveno stanje, saznajne i emotivne karakteristike, odbrambeni mehanizmi, prethodna iskustva, samopouzdanje, ali i pol

Svi uzroci koji ozbiljno ugrožavaju i remete ravnotežu organizma izazivaju stres. Ako su uzroci slabijeg intenziteta i dovode do kratkih i blagih kontrolisanih poremećaja ravnoteže organizma, doživljavaju se kao prijatni. Oni podstiču normalan rast i razvoj ličnosti. Međutim, kada su teškog i produženog dejstva, dovode do sloma mehanizama prilagođavanja sa mogućim narušavanjem zdravlja. Prema tome, život bez stresa ne postoji. Stres nije bolest, ali je može izazvati. Da biste se uspešno zaštitili od stresa i izborili se s njim, neophodno je da znate šta ga izaziva.
 
  ŽENE - Postoji veliki broj razloga zbog kojih žene postaju izuzetno podložne stresu, a on počinje na poslu. Nakon dinamičnog radnog dana, većina žena se vraća kući svojoj porodici, gde joj nove obaveze ne dopuštaju da se odmori. Brige oko dece i domaćinstva samo gomilaju stres izazvan danom provedenim u kancelariji.
  Osim posla, ostali najčešći uzročnici stresa kod žena mogu biti:
  Trudnoća
  Trudnoća je izuzetno stresno razdoblje za ženu - odgovornost, finansijska pitanja, očekivanja, strahovi... Istraživanja pokazuju da previše stresa kod trudnica dovodi do rađanja manje dece pa čak i do prevremenog porođaja, a, po nekim istraživanjima, hormoni stresa mogu da pređu sa majke na dete, zbog čega deca stresnih majki i sama mogu da budu podložnija stresu kada odrastu.
  Briga o deci
  Čak i ako ste domaćica koja se ceo dan brine o deci i ne mora da misli na posao u kancelariji, stres vas neće zaobići. Štaviše, istraživanja pokazuju da 51 odsto majki koje ne rade doživljavaju svakodnevni stres, dok kroz njega prolazi svega 29 odsto zaposlenih majki!
  Briga o rođacima
  Briga o rođacima ili starijim osobama je posao koji često na kraju pripadne ženama, a on može da bude, i najčešće jeste, izuzetno stresan. Takođe, gubitak u porodici, smrt starih roditelja ili rođaka može da doprinese problemima zbog kojih mnoge žene posete lekara.
 
  MUŠKARCI - Posao je i kod muškaraca najveći izvor stresa, s tom razlikom što muškarci osećaju dodatni teret na svojim plećima. Oni imaju osećaj da je njihova uloga, čak i onda kada je žena to u stanju da radi bolje od njih, da donose novac u kuću i da se finansijski i zaštitnički brinu o porodici.
  Neki od osnovnih razloga za veliku količinu stresa kod muškaraca su:
  Nezaposlenost
  Posao jeste stresan, ali nemati posao znači imati još više stresa! Zvuči paradoksalno, ali samo naizgled. U Britaniji, na primer, svaki sedmi muškarac koji ostane bez posla pati od teške depresije, od koje oboli u roku od šest meseci po gubitku posla. Ako se period nezaposlenosti produži, to može biti pogubno i za fizičko zdravlje.
  Promena uloga
  Tradicionalne uloge polova odumiru u većem delu zapadnog sveta. Muškarci više nisu muškarci u nekadašnjem, dominantnom smislu te reči i danas puno toga dele sa ženama, od poslova do životnih stilova. Drugim rečima, stres ne dolazi samo zbog hiperaktivnog životnog stila. Nemogućnost igranja uloge na koju delom gledamo kao na obavezu takođe može biti stresno.
  Prekovremeni rad
  Ni posao nije što je nekada bio - mejlovi, mobilni telefoni, faksovi... Čini se da se od posla ne može pobeći ni kada radnom vremenu dođe kraj.