Broj 114
Početna > Zanimljivosti > KAKO NASTAJU BUDUĆI GENIJALCI

Razvoj inteligencije i darovitosti kod dece

KAKO NASTAJU BUDUĆI GENIJALCI

Da li ste znali da se više od 50 odsto mozga razvije do pete godine? Istraživanja pokazuju da na razvoj intelekta deteta najviše možemo uticati od treće do sedme i, nešto manje, do dvanaeste godine. To nam govori da najviše pažnje razvoju intelekta naše dece treba da posvetimo u najranijem periodu odrastanja

Većina roditelja, i pored velike volje, ne zna odakle da počne ni koji su to „alati" za razvoj dečjeg intelekta. Ovim pitanjima se godinama bavi Mensa Srbije - centar za talente Nikola Tesla.
Nakon dugogodišnjeg iskustva u radu sa darovitim ljudima i decom, dr Ranko Rajović, član Borda direktora svetske Mense za darovitu decu, svoje znanje pretočio je u Program za podsticanje darovitosti i ranu detekciju darovite dece. Kako je i sam otac četvoro dece, nastojao je da program prilagodi roditeljima i pojednostavi ga do te mere da se može primenjivati i u kućnim uslovima. Mnogi roditelji će se sad zapitati kako da prepoznaju darovitost kod svog deteta. Darovitost ne podrazumeva isključivo natprosečnu inteligenciju. Potrebno je da dete poseduje još neke karakteristike da bi se moglo smatrati darovitim, kao što su: rano korišćenje širokog rečnika, rano korišćenje fraza i celih rečenica, sposobnost koncentracije, rani interes za datume i časovnik, interes prema knjigama, a kasnije prema enciklopedijama i atlasima, rano otkrivanje uzroka i posledica.

Saradnja s naučnim institucijama
Za sada se program može primeniti na decu predškolskog uzrasta, ali u pripremi je i drugi deo, koji se odnosi na decu školskog uzrasta, i obrađivaće temu sistema i organizacije učenja.
Program za podsticanje darovitosti i ranu detekciju darovite dece primenjuje se u republikama bivše SFRJ i osam zemalja Evropske unije. To je ujedno i prvi put da se u saradnji s naučnim institucijama otkrivaju i prate darovita deca, ali i da se prate učinci programa na deci koja su u njemu učestvovala. U toku je i sveobuhvatna studija koja se radi u novosadskom vrtiću Radosno detinjstvo i obuhvata 14.000 dece, koja će u narednom periodu pokazati naučno verifikovane rezultate primene ovog programa. Očekuje se da program akredituje i Ministarstvo prosvete.

Korisno igranje
Program se sastoji od niza igara kojima se podstiče intelektualni razvoj, razvoj motoričkih sposobnosti, akomodacije oka (što je veoma važno u kasnijim godinama za proces učenja), kreativnog razmišljanja, brzine razmišljanja i zaključivanja... Igranje s decom može biti višestruko korisno, pa čak i neke igre koje roditelji obično ne odobravaju, pokazale su se kao odlično sredstvo za razvijanje intelekta (kao što su igre rotacije, tj. popularno kod dece „vrćenje u krug"). Pomenućemo samo neke od igara, čiji je broj neograničen, a i roditelji sami mogu izmišljati nove, vodeći se onim što žele određenom igrom da postignu.
- Igre koje pomažu akomodaciju oka, tj. stimulaciju očnog mišića, jesu igre s loptom i igre preskakanja. Lopta je idealno sredstvo za ove vežbe jer oko, prateći loptu, stalno akomodira, a vežbe se razlikuju, zavisno od uzrasta.
- Igre za razvoj koordinacije pokreta i motorike su igre rotacije, preskakanja, provlačenja.
- Igre za razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja su igre učenja apstraktnih simbola kao što su zastave, saobraćajni znakovi...
- Igre za razvoj funkcionalnog razmišljanja su razne pitalice (prilagođene uzrastu deteta).
- Igre za razvoj memorije su igre asocijativnog pamćenja reči ili simbola, ali i mnoge druge igre koje mogu biti složenije, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Besplatna igraonica
Vodeći se činjenicom da su roditelji u današnje vreme dosta opterećeni poslom i brigama oko finansija i da često ne stižu da se posvete detetu kako bi to želeli, osnovan je centar Mozgograd, u kome se primenjuje Mensin program za razvoj darovitosti. U pitanju je prva, besplatna, dečja igraonica za razvoj darovitosti. Animatorke, obučene da primenjuju program, igraju se s decom u dnevnom boravku igraonice, birajući igre koje su prilagođene uzrastu. Program je prilagođen deci od tri do devet godina starosti. Na ovaj način deo programa je dostupan široj populaciji, što je i bio cilj. Mozgograd je smešten u dečjoj igraonici Bi-Bip, u Ljermontovljevoj ulici 19, u tržnom centru preko puta hotela Srbija, i za sada je otvoren utorkom i četvrtkom od 15 do 21 sat.