Broj 114
Početna > Lepi i zdravi > KAD „KRALJEVSKI" HORMON ZATAJI

Zdravlje muškaraca posle četrdesete

KAD „KRALJEVSKI" HORMON ZATAJI

Muškarac nije više tako samouveren, postaje depresivan, tužan, neraspoložen. Dolazi do promena na krvnim sudovima i povećanja krvnog pritiska. Čula slabe, naročito čulo vida, sluha...

Mnogo se piše i govori o menopauzi i prelaznom dobu kroz koji prolaze žene u određenom periodu života, a koji karakterišu tegobe, hormonska neravnoteža, talasi vrućine, znojenje, depresivna stanja, uznemirenost, nesanica, razdražljivost, plač... Medicina je potvrdila da krizne godine pogađaju i muškarce.
Doktorka Svetlana Vujović, predsednica Srpskog udruženja za menopauzu, član Evropskog borda za primenu hormonske terapije kod žena u menopauzi i predsednica Srpskog udruženja za proces starenja muškaraca, tvrdi da i muškarci prolaze kroz promene u prelaznom periodu, ali potpuno drugačije od žena.
- Ranije se za prelazno doba muškarca koristio termin andropauza, a značio je: „pauza od toga da je neko muškarac". Sada se koristi nov stručni termin - involutivni hipoandrogenizam (involutivni - sa starenjem, hipoandrogenizam - pad muških androgenih hormona). Kod muškaraca već od tridesete, a posebno od četrdesete godine života dolazi do pada muških polnih hormona za oko jedan odsto godišnje - kaže dr Svetlana Vujović.

Ceo organizam je pod udarom
Doktorka Vujović objašnjava da ne stare svi muškarci isto, a sve zavisi od toga koliko kod koga opada nivo glavnog muškog polnog hormona - testosterona.
- Nije čudo što testosteron nazivaju hormonom kraljeva. U zavisnosti od njegovog pada, javljaju se i prvi simptomi. Muškarac nije više tako samouveren, postaje depresivan, tužan, neraspoložen. Dolazi do promena na krvnim sudovima, tačnije arterioskleroze i povećanja krvnog pritiska. Čula slabe, naročito čulo vida, sluha... Ceo organizam je pod udarom, ali postepeno i ne isto kod svih muškaraca. Koliko je testosteron važan pokazuje i činjenica da muškarac koji dobije infarkt u tom momentu ima izuzetno nizak nivo testosterona, a ženski polni hormon je veoma visok. Kada bi se u tom času dala tabletica testosterona ispod jezika, delovala bi kao nitroglicerin, proširila bi krvne sudove i sprečila dalji razvoj infarkta - objašnjava dr Vujovićeva.

Obavezan preventivni pregled
Kada opadne nivo testosterona, dolazi do slabljenja gustine kostiju, što prouzrokuje pojavu osteoporoze. Muškarci dobijaju na težini, a mišići lagano gube na tonusu.
- Muškarac kome je obim struka preko 102 cm već spada u rizičnu grupu. Testosteron je kod njega niži i ima višak ženskih hormona. Najbolja preventiva za svakog pojedinca svakako je sistemski pregled negde oko pedesete godine, a podrazumeva osnovne analize krvi, hormonske analize, EKG, merenje pritiska, internistički pregled, ultrazvuk stomaka, prostate i genitalija, pregled urologa, pregled kostiju. Na osnovu toga se vidi da li nešto treba korigovati - upozorava doktorka Vujović.
Mnogi muškarci rešavaju problem potencije određenim tabletama. Doktorka Vujović ističe da pilule koje su namenjene erektilnoj disfunkciji ne utiču na hormonski status muškarca.
- Terapija namenjena isključivo za erektilnu disfunkciju ne utiče direktno na hormonski status. Međutim, da bi imala pun efekat, taj muškarac mora da ima normalan nivo testosterona u krvi, jer u suprotnom lek za bolji seks neće imati puni uspeh. Drugo je pitanje stanja krvnih sudova u polnom organu, njihovih kvaliteta i inervacije nervnog sistema. Muškarci koji uzimaju određene lekove ne smeju da uzimaju tablete za postizanje erekcije, jer mogu da izazovu kardiovaskularne probleme. Uvek je dobro posavetovati se sa lekarom - upozorava dr Svetlana Vujović.

STOP ALKOHOLU I CIGARETAMA
Stručnjaci ističu da je od velikog značaja zdrav način života. Treba izbaciti nezdrave navike, kao što su pušenje i zloupotreba alkohola. Važno je baviti se lakšim vidom rekreacije, korigovati ishranu i dovoljno spavati. Preporučuje se sedam do osam sati sna.

LJUBAV SNIŽAVA TESTOSTERON
Rezultati najnovijih istraživanja u Americi pokazuju da nivo testosterona opada kod muškaraca koji su oženjeni ili su u ozbiljnoj ljubavnoj vezi. Ponovo će skočiti kada se veza završi. Isto se dešava i kada muškarac snažno voli svoje dete - snižava se nivo testosterona.