Broj 114
Početna > Prica > DECA OPLEMENJUJU BRAK

Željko Samardžić

DECA OPLEMENJUJU BRAK

Miljenik ženske publike Željko Samardžić i ove godine će, po tradiciji, obradovati dame velikim solističkim koncertom. Tim povodom, poziva muškarce da dođu sa lepšim polovinama i obećava da će se potruditi da napravi sjajnu atmosferu, kao i da će pesmama pomoći svima da ožive ljubav

Iako muškarci tvrde da nikada nisu dovoljno pripremljeni za brak i decu, Željko je jedan od retkih pripadnika jačeg pola koji je spremno uplovio u zajednički život. Supruzi Maji nesebično je pomagao oko dece, a danas u šali kaže da ih je kupao i povijao kao iskusna patronažna sestra. Možda nije često bio s njima dok su odrastale, ali je Danijelu, Sanju i Minju uvek savetovao da prate svoje srce. Na pitanje koliko se brak promeni kada deca dođu na svet, šarmantni pevač kaže: „Deca su bogom dat dar koji oplemenjuje, povezuje i, u mom slučaju, neraskidivo učvršćuje brak. Deca su nešto najlepše što može da iznedri ljubav."
Imate tri ćerke. Možete li da se vratite u prošlost i prisetite se momenta kada ste saznali da ćete postati otac?
Bio sam mlad i bez iskustva po tom pitanju, ali sam imao sreću što sam rastao u ambijentu srećnog porodičnog života pa je moj ideal bio da se oženim, imam decu i uživam. Kada sam saznao da ću biti otac, mojoj sreći nije bilo kraja. Pomagao sam mojoj Maji oko dece, kupao sam ih i povijao kao neka iskusna patronažna sestra, i to sa mnogo ljubavi. Bio sam spreman za ono što se zove zajednički život.
Koliko vas je očinstvo promenilo?
Držim da svaki čovek kada postane roditelj doživi izvesne promene u shvatanjima i odnosu prema životu, i to je sasvim prirodno. Od tog trenutka postao sam neuporedivo zrelija i odgovornija osoba. Na prvom mestu, neupitno i neprikosnoveno, našlo se moje dete i ništa više u životu se po dragocenosti nije moglo meriti s njim. Tako je to bilo kada sam prvi put postao ćale.
S obzirom na prirodu vašeg posla, koliko ste bili uz decu u periodu njihovog odrastanja?
Iz ovog ugla, ne mogu se oteti utisku da sam relativno malo vremena proveo uz njih. Voleo bih da nije tako. Nekako, prosto vas iznenadi kako brzo prođe vreme i deca postanu odrasli ljudi. Trčeći za svakodnevnim obavezama, ne stignete da ispratite neke prelepe trenutke u njihovom odrastanju. Iskren da budem, moja supruga je uvek bila pored njih i kada je trebalo, preuzimala je čak i moju ulogu u njihovom odgoju. Ponosan sam na nju i na to kako su moje ćerke odgojene.
Kažu da su ćerke izuzetno vezane za očeve. Da li je i kod vas u porodici tako?
To je tačno i mislim da će se skoro svaki otac složiti s tim. Moje ćerke su veoma vezane za mene, ali majka im je bliža kada su u pitanju neke intimnije stvari. Kako je Maja bila mnogo više uz njih, mogu reći da njoj pripadaju sve zasluge za vaspitanje naše dece.
Duško Radović je rekao: „Tucite vašu decu čim primetite da liče na vas." Koliko su Danijela, Sanja i Minja povukle na vas?
Mislim da je najmlađa Minja povukla najviše na mene. Često mogu da prepoznam taj nasleđeni gen kod njih. Naravno da reagujem i stalo mi je da moje greške ne ponavljaju. Mada, nemam baš dobro mišljenje o batini kao vaspitnom sredstvu.
Kako ste reagovali kada su ćerke dovodile momke u kuću? Jeste li ih savetovali o ljubavi i muškarcima?
Moram priznati da sam prvi put bio veoma zbunjen. Pretpostavljam da je moje tolerantno i savremeno shvatanje tih stvari ugrozilo nešto što potiče iz mojih hercegovačkih ili crnogorskih korena. Trebalo mi je nešto vremena da shvatim da je moja mala ćerkica već odrasla osoba, žena. Ono što sam im savetovao bilo je da prate šta im srce govori jer su se tako ponašali i njihovi roditelji. Na svojim nastupima često najavljujem jednu pesmu sa savetom tinejdžerkama, vršnjakinjama moje Minje - Ne dajte da vas rade!
Jeste li strog roditelj ili je za to zadužena supruga Maja?
Glavni teret vaspitanja ponela je moja supruga. Ja zaista nisam strog roditelj, delimično zato što su one zaista dobra deca. Nisu bile sklone nekim većim problemima, koji više spadaju u očevu odgovornost. Neke sitne, svakodnevne nestašluke je znala da sankcioniše njihova majka.
Da li i koliko deca menjaju brak, da li ga oplemenjuju ili učvršćuju?
Deca su bogom dat dar koji oplemenjuje, povezuje i, u mom slučaju, neraskidivo učvršćuje vezu, brak. Deca su nešto najlepše što može da iznedri ljubav.
Živite u carstvu žena, šta je najbolje od svega kada imate žensku decu?
Mislim da su ženska deca na neki način odanija i privrženija roditeljima. Ako hoćete, ima tu i praktičnih razloga, kada idem na put, ne moram da se staram o spremanju stvari - to za mene rade moje ćerke. One su često i moji stilisti.
Šta biste savetovali budućim očevima?
Kada doživite sreću i vaša žena ostane u blagoslovenom stanju, potrudite se da joj obezbedite svu potrebnu pažnju, negu i, naravno, ljubav koja im u tim trenucima mnogo znači. A kada dođu deca, tada će već instinkti da vas povedu pravim putem.
Uživate li u ulozi dede, kako provodite vreme s unucima?
Naravno da uživam. Mislim da su ovih dana poprilično ljuti na mene što mi obaveze ne dozvoljavaju koji trenutak slobodnog vremena više za igru s njima. Pripreme koncerta u Areni i završni radovi na mom novom albumu zaista mi ne ostavljaju mnogo vremena za porodično opuštanje.
Da li je neki od unuka pokazao interesovanje za muziku?
Šalio sam se sa mojim prijateljem Vladom, koji je inače bio fudbaler jedne od najboljih generacija mostarskog Veleža, kada se rodio naš unuk Luka, od ponuđene dve igračke - mikrofona i lopte - izabrao je ovu prvu i čvrsto je stegao. Rekao sam: „Ako je to neki znak, onda je više na dedu pevača!” Oni su mladi i previše zaokupljeni svojim detinjarijama da bi se mogla primetiti bilo koja vrsta zainteresovanosti i afiniteta.
Ćerka Minja krenula je vašim stopama. Šta ste joj savetovali kada vam je saopštila da želi da se bavi ovim poslom?
Minja je, po mišljenju našeg malog i, nadam se, ne mnogo subjektivnog kućnog žirija, već izvesno vreme zaslužila da pusti glas i izvan zidova našeg doma. Nadam se da će se ljudima svideti, jer to je i najvažnije. Ona je rasla u kući i ambijentu gde je muzika svakodnevna tema i bila je u situaciji da vidi, čuje i oseti dosta stvari koje mogu da formiraju neke njene stavove o estradi. Ali, ja se zaista trudim da joj ne kvarim taj njen predivan i neiskvaren doživljaj muzike nečim što u ovom trenutku i ne mora da zna. Mislim na neke ne tako pozitivne strane ovog posla. Videćemo, ona je tek napunila 18 godina i sama će odlučiti da li želi da joj muzika postane nešto više od hobija ili će se baviti nečim drugim, a ja ću, naravno, da podržim svaku njenu odluku.
Imate li u planu neki duet?
Minja će sa svojom pesmom, koju joj je poklonila Marina Tucaković za 18. rođendan, gostovati na mom novom albumu Kojim dobrom, mila moja? i to je za sada sve o čemu razmišljam.
Po tradiciji, na radost brojnih dama, 8. marta ćete im prirediti koncert. Da li još uvek osećate uzbuđenje ili tremu pred izlazak na binu?
Moram priznati, kako god to zvučalo, da imam istu tremu kao za moj prvi nastup u Areni. Ovaj posao, ako se može nazvati poslom, i vredi raditi samo dok postoji ta vrsta uzbuđenja. To je u mom slučaju i pokretačka energija.
Šta spremate damama, hoće li biti nekih iznenađenja?
Biće iznenađenja i ja vam ih neću otkriti u ovom razgovoru, ali ću dati neke informacije, što bi se reklo, da zagolicaju maštu. Jedno od iznenađenja će biti ženskog roda i izvešće kompletan performans na bini. Mislim da će se svideti i mladima, ali i malo starijima... A pogotovo muškarcima.
Koji je vaš recept za uspešan brak?
Kada bi takav recept postojao, svi bi bili mnogo srećniji. Na osnovu vlastitog iskustva, magične reči su kompromis i međusobno uvažavanje. Naravno, od ljubavi sve počinje i bez nje ništa nema smisla