Broj 114
Početna > Zanimljivosti > DA LI STE SPREMNI ZA BRAK?

Odgovorne životne odluke

DA LI STE SPREMNI ZA BRAK?

Mnogi maštaju o venčanju i idealnoj osobi s kojom će osnovati porodicu. Ipak, i kada ste sasvim sigurni da ste pronašli ljubav svog života, dobro razmislite pre ulaska u bračne vode

Za dobar brak potrebno je mnogo više od ljubavi koju osećate. Dobar brak zahteva timski rad. Da, zaljubljeni ste i mislite da je sve kako treba, ali pre nego što konačno izgovorite ono sudbonosno da, sedite i zapitajte se:
Šta ovu osobu čini onom pravom?

Vaš prvi odgovor najverovatnije će biti - zato što je volim. Ali, ovde se ne radi o tome da li je volite ili ne volite, već je pitanje šta ovu osobu čini pravom, u poređenju sa svim drugim osobama s kojima ste bili u vezi, a da biste s njom hteli da provedete ostatak života. Važno je da budete sigurni zbog čega ulazite u brak. Na primer, jedan od pogrešnih razloga može biti taj što mislite da je došlo vreme da se venčate. Ovo je potpuno pogrešno, nemojte da vršite pritisak na sebe niti da dopustite da neko drugi vrši pritisak na vas.
Jeste li spremni za ulogu supruge ili supruga?
Pre nego što uzbuđeni „uletite" u brak, zapitajte se da li ste spremni za ulogu supruge ili supruga. Ta uloga je zahtevnija i odgovornija od uloge dečka, odnosno devojke. Nije da ne možete i dalje da budete nezavisni, ali ako želite brak da gradite na poverenju, morate naučiti da delite neke stvari i delove svog života koje pre niste delili.
Jeste li spremni za finansijske izazove?
Biti u braku nije kao zabavljanje kada delite račun za ručak ili plaćate ulaznice za bioskop. Brak uključuje nove i veće račune. O finansijama treba raspraviti na vreme, tako da posle ne bi bilo nekih iznenađenja. Bilo da ste oboje zaposleni ili samo jedno od vas radi, važno je imati neki finansijski plan za nove izazove, osiguranja, kredite i hitne slučajeve.
Možete li da budete verni?
Morate biti sigurni da je vaša znatiželja za drugim ljudima zadovoljena i da nećete švrljati i istraživati. Ako se i dalje pitate kako bi bilo izlaziti s drugim ljudima i biti u drugačijoj vezi, možda treba pričekati s venčanjem. Ako želite da budete i s drugim ljudima, a ne da se vežete samo za jednu osobu, morate da budete potpuno iskreni i to da podelite s partnerom ili partnerkom. Recite da vaše želje nemaju ništa s osećanjima prema njoj/njemu, ali da još niste spremni da zatvorite to poglavlje života.
Možete li da živite takvim životnim stilom?
Ako već ne živite zajedno, obratite pažnju na partnerove ili partnerkine navike i stil života. Ako ne znate kako vaš potencijalni životni drug živi, krajnje je vreme da konačno saznate pre nego što kažete da. Ako partner ima navike koje vas nerviraju i s kojima ne znate kako da se izborite, ako osećate da neke stvari ne možete prihvatiti, možda treba da sačekate pre nego što donesete veliku i važnu odluku. U svakom slučaju, poželjno je da pre venčanja živite zajedno kako biste se što bolje upoznali.

Ovo su samo neka od pitanja na koja bi trebalo da odgovorite pre nego što stanete pred oltar. Ako ste zbunjeni ili na neki način nespremni, možda treba da sačekate s venčanjem.

Vezivanje čvora
Za stupanje u brak često se kaže da je vezivanje čvora, a odnosi se na vezivanje koje bračni ugovor podrazumeva. U nekim kulturama doslovno postoji element vezivanja čvora u ceremoniji sklapanja braka. Na primer, u Hindu ceremoniji sklapanja braka mladoženja vezuje traku oko mladinog vrata. Prema tradiciji, otac može da odbije da da pristanak, ali kada se čvor veže, niko više ne može da spreči venčanje