Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > UPALA MOKRAĆNIH PUTEVA

Ženska bolest

UPALA MOKRAĆNIH PUTEVA

Infekcija bešike i mokraćne cevi pogađa četiri petine žena. Takve tegobe obično nisu opasne za opšte zdravstveno stanje, ali važno je odmah početi s lečenjem

Većinu infekcija mokraćnih puteva izazivaju bakterije ešerihija koli. One su i inače prisutne u debelom crevu, ali mogu iz čmara da se prenesu u otvor mokraćne cevi i da dospeju i do bešike. Ako su uslovi povoljni, bakterije će se smestiti u zid mokraćne bešike, razmnožavaće se i izazvati infekciju, a možda i upalu. Uslovi koji to omogućavaju su povrede mokraćnih puteva, kamen u bubregu, anatomske deformacije, koncentrovana ili kisela mokraća i neki sastojci hrane.
 
  Najčešći simptomi
  Ako imate upalu mokraćnih puteva, možete osetiti peckanje ili pečenje pre, tokom ili odmah posle mokrenja. Možete imati pojačanu potrebu za mokrenjem, osetiti bol u donjem delu trbuha, leđima iznad struka, osetljivost iznad stidne kosti. Mogu se pojaviti krv u mokraći, koja je ružičasta ili mutna, gnoj, kao i neprijatan miris mokraće i temperatura.
 
  Prevencija
  Pijte dovoljno vode da bi mokraća bila svetla. To, obično, znači šest do osam čaša dnevno. Smanjite uzimanje kofeina, alkohola i pušenje jer mogu da nadraže mokraćne puteve. Perite genitalije samo vodom kako biste izbegli iritaciju mokraćne cevi. Nikad ne odgađajte mokrenje - što mokraća duže ostane u bešici, verovatnije je da će se bakterije smestiti u sluzokožu. Operite genitalije pre polnog odnosa. Žene bi trebalo da isprazne bešiku pre i posle polnog odnosa. Često menjajte uloške ili tampone. Izbegavajte soli za kupanje, penušave kupke i vaginalne dezodoranse koji mogu da nadraže mokraćnu cev. Ne nosite tesno ili sintetičko donje rublje ako ste skloni cistitisu.
 
  Lekovi iz kuhinje
  Prirodni lekovi nisu zamena za terapiju koju prepiše lekar. Da biste sprečili prianjanje bakterija za zid bešike, svakoga dana popijte malu čašu soka od brusnice, koja deluje protiv upala. Jedite mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima kako biste pojačali opštu otpornost na infekcije. Svakoga dana popijte po šolju čaja od ehinacee ili uzmite nekoliko kapi tinkture. Takođe, jedite beli luk (presan ili u tabletama) kako biste ojačali imunitet. Ako se upala bešike javlja posle plivanja u bazenu s hlorisanom vodom, izbegavajte takvu vodu. Isprobajte jedan od sledećih lekova s ječmenom vodom kako biste smanjili peckanje pri mokrenju, koje je često povezano s infekcijom mokraćnih puteva. Popijte dve velike šolje ječmene vode. Potom tri sata pijte po jednu šolju svakih dvadeset minuta. Da bi mokraća bila manje kisela, popijte svakog sata po šolju ječmene vode, u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone.
 
  Blagotvorni čajevi
  Umirite simptome čajem od kukuruzne svile, do tri puta dnevno. Popijte malu šolju čaja od belog sleza ili korena kotrljana tri puta dnevno. To umiruje i deluje antiseptički. Uvin čaj može da uspori razmnožavanje bakterija u mokraćnim putevima. Ako vas jako peče, sedite u kupki od jakog čaja kamilice. Kod infekcije bubrega često pijte mlak čaj od ehinacee.
 
  Hidroterapija
  Prskanje karlične oblasti toplom i mlakom vodom - tri minuta toplom pa jedan minut hladnom - ponovljeno tri-četiri puta, može da pomogne u borbi protiv infekcije mokraćnih puteva. Time se poboljšava prokrvljenost i dovodi više leukocita i drugih imunoelemenata u zahvaćeno područje.
 
  DA LI STE ZNALI?
  Povreda ili nadraženost vrata mokraćne bešike tokom polnih odnosa najčešći je uzrok cistitisa i često se javlja na početku seksualne aktivnosti, pa se ponekad naziva „cistitis sa medenog meseca"
 
 
  Zašto žene?
  Upala mokraćne bešike češće se javlja kod žena nego kod muškaraca iz nekoliko razloga:
  - Relativno kraća mokraćna cev kod žena omogućava bakterijama da dospeju do bešike.
  - Tokom polnog odnosa moguće su blage povrede vagine, mokraćne cevi i bešike. Osim toga, bakterije lakše dospevaju u mokraćnu cev.
  - Tampon može da pritiska gornji zid vagine i nadraži dno bešike.
  - Ivica dijafragme može da pritiska gornji zid vagine i nadraži dno bešike.
  - Spermicidne pene i gelovi mogu da nadraže mokraćnu cev.
  - Tokom trudnoće pritisak uvećane materice može da oteža potpuno pražnjenje bešike, što podstiče infekcije.
  - Posle menopauze sluzokoža mokraćnih puteva može vremenom da postane tanja, manje elastična i podložnija infekcijama.

  Žitarica protiv bola
  Ječmena voda je tradicionalan lek protiv infekcija mokraćnih puteva. Pripremite je tako što ćete jedan sat kuvati kašičicu ječma u jednom litru vode. Procedite i začinite limunovim sokom i medom.

  Beli slez
  Ova popularna lekovita biljka koristi se za umirenje upala mokraćnog sistema kao što su cistitis i uretritis (upala mokraćne cevi).

  Ehinacea
  Ova biljka jača imunitet i deluje protiv mikroba pa može da pomogne kod infekcija mokraćnih puteva.