Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > POBOLJŠAJTE PAMĆENJE

Trening za mozak

POBOLJŠAJTE PAMĆENJE

Svi smo povremeno zaboravni, naročito kad smo pod stresom i imamo briga i problema. Ali, ako često zaboravljate gde ste nešto ostavili ili ne možete da se setite nečijeg imena, možda bi trebalo da naučite kako da što manje zaboravljate

Gubitak pamćenja kod starijih osoba možda je posledica slabije prokrvljenosti mozga i nedostatka mentalne stimulacije. Ali, uzroci mogi biti i anemija, nedovoljna aktivnost štitaste žlezde, depresija i sindrom hroničnog umora, loša ishrana ili preterano uzimanje alkohola, kao i Alchajmerova bolest. Da biste smanjili rizik od gubitka pamćenja zbog slabe prokrvljenosti, šetajte barem pola sata dnevno i nemojte pušiti. Ishrana utiče na rad mozga pa pokušajte da se zdravo hranite.
  Ishrana je najbolja prevencija
  Jedite češće manje obroke kako biste održali normalan nivo šećera u krvi, jer je to važno za dobar rad mozga. Uzimajte mnogo integralnih žitarica, koštuničavog voća, semenki, voća, povrća i mahunarki. Ove namirnice sadrže mnogo beta-karotena, folne kiseline, kalcijuma, bakra, gvožđa, joda, magnezijuma, mangana, selena, cinka, esencijalnih masnih kiselina, biljnih pigmenata i vitamina B, C i E i izuzetno su važne za održavanje zdravlja mozga i njegovu dobru prokrvljenost. Ako mislite da vašoj ishrani nedostaju važne hranljive materije, razmislite o uzimanju multivitaminsko-mineralnog preparata, vitamina E ili ribljeg ulja.
  Rizični mobilni telefon
  Postoje sumnje da dugotrajna izloženost zračenju mobilnog telefona može oštetiti kratkoročno pamćenje. Dok se dokazi ne razjasne, razmislite o tome da mobilni telefon koristite samo za povremene kratke razgovore.
  Redovno vežbajte
  Neki ljudi bolje pamte ono što vide, drugi ono što čuju, treći nekim drugim čulom. Na primer, ako najbolje pamtite ono što čujete, snimite podatke na kasetu. Vežbajte pamćenje, služite se pisanim podsetnicima, spiskovima i dnevnikom. U mislima prođite celu abecedu dok tražite neku reč. Redovno vežbajte dugoročno pamćenje gledajući fotografije i video-materijal, čitajući pisma i razgledajući drage uspomene. Služite se sledećim trikovima za poboljšanje pamćenja: novi podatak više puta ponovite u sebi, setite se svega što se dogodilo tog dana pre nego što legnete u krevet i olakšajte sebi pamćenje imena tako što ćete uz njih zamisliti neku sliku.