Broj 113
Početna > Zanimljivosti > PAS ZA KOČIJE

Dalmatinac

PAS ZA KOČIJE

Pasmina koja je prepoznatljiva po beloj dlaci sa crnim tačkama, postala je najpopularnija posle Diznijevog filma 101 dalmatinac

Nađene su slike tačkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Danas je isključivo kućni ljubimac, a nekad se koristio kao lovac u čoporima, aporter divljači i lovac za ptice, ponekad i za čuvanje stada i lovac štetočina. Bio je i pratnja vatrogasnim kolima. Instinkt goniča i danas je zadržao. Životni vek im je 11-13 godina, mada mogu živeti i do 18 godina. Smatra se da su psi koje krasi visoka inteligencija i dobra memorija. Dosta se vežu za svoje vlasnike. Loše ponašanje nikad ne zaboravljaju i ne opraštaju, to im slama duh, stoga ne bi bilo preporučljivo kažnjavati ih na grub način i bez potrebe.
 
 
  Karakteristike rase
  Dalmatinac je umiljat, veran, živahan, osećajan i razigran pas, odan je svojoj porodici i traži društvo. Traži mnogo kretanja i puno se linja. Ima okrugle, sjajne oči i snažno, mišićavo telo. Njegove uši su priljubljene uz glavu i mogu da budu u raznim kombinacijama crne i bele. Rep je snažan, sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. Dlaka je kratka, gusta i sjajna, a mrlje po pravilu ne bi smele da se dodiruju i preklapaju. Naraste oko 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg. Ženka je veoma plodna i donosi na svet mladunce koji su potpuno beli. Mrlje se pojavljuju dvanaestog dana po rođenju. Kao rasa osetljiviji su na neke bolesti. Uzrok eventualne gluvoće je u nepostojanju određenih ćelija u unutrašnjem uhu. Ovo može nastati na jednom ili oba uha, a najranije se može ustanoviti kod štenaca od pet nedelja. Skloni su stvaranju mokraćnog kamenja, pa treba posvetiti posebnu pažnju njihovoj ishrani.
 
  Zanimljivosti
  U vreme diližansi nazvan je „pas za kočije", jer je bio ovlašćeni pratilac takvih kola, a kasnije, u Americi, bio je i član posade vatrogasnih kola, pa i njihova maskota. Film Volta Diznija 101 dalmatinac, snimljen 1959. godine, doprineo je neverovatnoj popularizaciji ove vrste.