Broj 113
Početna > Zanimljivosti > PAMETNA KUPOVINA

Šta treba proveriti na odeći pre kupovine

PAMETNA KUPOVINA

Krenuli ste u kupovinu nove odeće, ali niste sigurni šta kupujete? Pre svakog šopinga proverite u šta ulažete svoj novac, tj. da li je to kvalitetan i dugotrajan komad odeće koji neće početi da se raspada posle nekoliko pranja i nošenja

Čak i ako vam se neki komad garderobe svidi na prvi pogled, ne žurite, već proverite na licu mesta neke stvari kako ne biste morali posle da se vraćate, menjate garderobu ili tražite povraćaj novca, što je kod nas još uvek veliki problem.
  Dugmići
  Proverite da li su dugmići dobro i čvrsto prišiveni. Ako se pomeraju, to je znak da mogu vrlo lako da otpadnu, pa ako ne želite da prišivate dugmiće čim dođete kući, odlučite se za neki drugi komad odeće čiji dugmići deluju pouzdano. Takođe, dobro je da proverite da li odeća ima rezervno dugme koje možete da prišijete ako jedno otpadne.
  Šavovi
  Obratite pažnju na to kako je odevni predmet šiven, posebno ako se radi o pantalonama - obavezno proverite jesu li šavovi ravni i da li je sve zašiveno ili se negde pojavila rupica, odnosno deo koji nije spojen, a od kojeg kasnije sve može da počne da se rašiva. Vidite i da li je šav ravan ili je konac na nekim mestima skupljen i stvara nepravilne nabore na odeći.
  Rajsferšlus
  Ako odeća koju ste izabrali ima patentni zatvarač, povucite ga dva puta gore-dole. Ako zapinje i pomeranje ne ide lako, zatvarač nije dobar i verovatno će se brzo pokvariti. Osim toga, ako u njega ulazi komad tkanine, to je takođe znak da morate potražiti drugi odevni predmet.
  Boje i uzorci
  Izbliza pogledajte odeću i usredsredite se na boje. Bitno je da je boja postojana i da se, kad malo zategnete tkaninu, ne pojavljuju bele tačkice ispod boje - ovo je znak da će boja vrlo lako početi da se ispira i da će izbledeti.
  Tkanina
  Pregledajte tkaninu od koje je odevni predmet napravljen. Ako ima grudvica, fleka ili rupica, nastavite potragu za garderobom. Ako već sada ima nešto grudvica, nakon pranja sigurno će ih biti još više.
  Posebnu pažnju obratite na farmerke
  Što se tiče farmerki, glavno dugme mora da bude čvrsto prišiveno i ne sme da ima mnogo praznog hoda. Ako ga ima, to je znak da bi moglo da otpadne veoma brzo, a ove dugmiće je veoma teško zameniti u kućnoj radinosti, što onda može da dovede do dodatnog troška kod krojača.